Danıştay, mülakatta, kurumuna göre karar verdi

Bilindiği üzere, hakim ve savcı alımı, mülakatlara açılan davalar nedeniyle sürekli durdurulmaktadır. Memurlar.net olarak sadece hakim ve savcı alımında değil, tüm mesleklerde, bu ülke vatandaşları arasında ayrıma neden olan mülakatların kaldırılması taraftarıyız. Ancak, sözleşmeli subay alımının sözlü kısmının iptali için açılan bir davada, Danıştay, mülakatın sesli ve görüntülü kayıt altına alınması şartını aramamıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuya girmek isteyen başarılı adayların, yazılı veya test usulündeki sınavlar sonrasında karşılaştığı en büyük sorun mülakattır.

- Hakim savcı alımında,
- Kaymakam alımında,
- Müfettiş, uzman, denetmen yardımcısı alımında,
- İşçi alımında,
- Zabıt katibi, infaz koruma memuru alımında,
- Türk Silahlı Kuvvetlerine sivil memur alımında,
- Türk Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli ve muvazzaf subay/astsubay alımında,
bir çok yerde mülakat uygulanmaktadır.

Mülakat konusundaki yargı kararları ise temel olarak 2003 yılından sonra değişmeye başlamıştır. Önceki yıllarda bir çok mülakat hakkında açılan dava Danıştay tarafından reddedilirken, 2003 yılından itibaren, mülakatın objektif sınav sonuçlarını geçersiz kılmaya imkan veren yapısına değinilerek, mülakatlar hakkında iptal kararı çımıştır. Son bir kaç yıldır ise yargı denetiminin yapılmasına imkan sağlamak açısından mülakatların sesli ve görüntülü kayda alınması yönünde kararlar çıkmaktadır.

Gerekçesi her ne olursa olsun, mülakat ya olmamalı yada eğer olacak ise mutlak surette yargı yerlerince denetime imkan verecek bir şekilde yapılmalıdır. Bu nedenle, 2002 Kasım ayında iktidara gelen Ak Parti iktidarının hareket alanını daraltmak amacıyla alınmış bir karar gibi görünse de, Danıştay kararlarını olumlu buluyoruz.

Ancak, Danıştay, 2009 yılında, son bir kaç yıldır yerleşik hale gelmiş içtihadına aykırı bir karar vermiştir. Danıştay, sözleşmeli subay alımının mülakat kısmının iptali için açılan davada, bu kez hiç sesli ve görüntülü kayıt alınması şartını koşmamıştır.

Aşağıda görülen kararda da görüleceği üzere, bir danıştay üyesi, sözleşmeli subay alımı mülakat sınavında sesli ve görüntülü kayıt olmamasına dikkat çekmiş ama bu görüşü diğer Danıştay üyeleri benimsememiştir.

Bu da, Danıştay'ın kuruma göre karar verdiğini göstermektedir. Bu hoş bir görüntü değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber