Pankreas kanserinde erken teşhis umudu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 15:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sinsice ilerleyerek can alan pankreas kanserinde erken teşhis umudu güçlendi. Bilim dergisi Scientific American'a göre, araştırmalar sayesinde hastalığın erken teşhisi on yıl içinde mümkün olabilecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin ünlü bilim dergisi Scientific American, son dönemde pankreas kanseri üzerine yürütülen araştırmalar sayesinde hastalığın erken teşhisinin on yıl içinde gerçekleşebileceğini yazdı.

Erken teşhiste en önemli adımlardan biri ABD'deki John Hopkins Üniversitesi'nde atıldı. Buradaki araştırmacılar ileri aşama pankreas kanserinden hayatını kaybeden yedi kişinin kalıtımsal özelliklerini inceledi ve tümörlerinin içerdiği farklı tip mutasyonlara göre kanserin ilerleyişinin zamanlamasını hesapladı. Buna göre kanser, pankreastaki ilk hücre mutasyonundan 10 yıl sonra oluşuyor ve ancak 15'inci yılda tespit edilebiliyor. Scientific American dergisine göre bu bilgi son 1 yıl içinde geliştirilen erken teşhis yöntemlerinin çok daha sağlıklı kullanılmasını sağlayacak.

İki önemli adım

California Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı da tedavi edilebilir 60 pankreas kanseri hastasının tükürüğünde bulunan RNA (DNA'nın protein üretimindeki işlevini yerine getirebilmesine yardımcı olan ve her hücrede bulunan molekül) ile 30 kansersiz kişinin RNA'sını karşılaştırdı ve kanseri yüzde 90 oranında teşhis eden dört RNA'yı tanımladı. Böylece kanserin önceden tespit edilebilmesi için çok önemli bir adım atılmış oldu.

Northwestern Üniversitesi uzmanları ise 2009 yılında pankreastaki kanserli hücrenin farklı aşamalarını yüzde 95 hassasiyetle tespit eden ?optik bir teknoloji' geliştirmişti. Uzmanlara göre bu teknikler 10 yıl içinde kapsamlı şekilde kullanılabilir olacak. O zamana kadar ailesinde pankreas kanseri olan risk gruplarının şimdiki teknolojilerden faydalanarak kontrole gitmeleri öneriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber