Yakınlarının ölümünü maaşları için bildirmemişler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2011 11:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zonguldak'ta vefat eden yakınlarının maaşlarını alabilmek için ölümlerini bildirmeyen ya da geç beyan eden 3 kişi hakkında inceleme başlatıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kent merkezine bağlı Tasmacı köyü ile Ereğli ve Alaplı ilçesinde yaşanan olaylarda, vefat eden yakınlarını defnetmelerine rağmen nüfus kütüklerine ''ölü'' olarak kayıt yaptırmayan kişiler, şikayetler üzerine tespit edildi.

Tasmacı köyünde yaşanan olayda, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 15-20 yıl önce vefat ettiği iddia edilen N.B'nin vekaletle maaşının damadı C.B'nin almaya devam ettiğine yönelik ihbarı değerlendiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, konuyla ilgili inceleme başlattı.

Maaşın çekildiği bankayla yapılan yazışmalarda C.B'ye 1992'de vekalet verildiği ve maaşının bu şekilde alındığını belirleyen kurum görevlileri, konunun araştırılması için köye kontrol memuru gönderdi.

Memur, köyün yeni ve eski muhtarının yanı sıra bazı vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde kadının 15-20 yıl önce öldüğünün bildirilmesi üzerine N.B'nin mezarında incelemeler yaptı.

Mezarı çevreleyen briketlerin eski olmasına karşın üzerine yeni toprak atıldığı ve mezar başlığının çıkarıldığını tespit eden kontrol memuru, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne konuyla ilgili başvuru olup olmadığını sordu.

Kontrol memuru, N.B'nin TC kimlik numarası olmayan kişiler arasında yer aldığı için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne çağrılması üzerine kızı D.B'nin 8 Aralık 2010'da müdürlüğe gittiğini, burada annesinin 28 Ekim 2010'da öldüğünü 2 şahit göstererek beyan ettiğini öğrendi. Ancak kadının şahit olarak gösterdiği kişilerin jandarmaya ölüm tarihini hatırlamadıkları yönünde ifade vermesi üzerine kadının kütükten düşülemediği ortaya çıktı.

Bu konuda SGK'ya herhangi bilgi verilmediğinden 28 Aralık 2010'da yapılan şikayete kadar herhangi işlem yapamayan kurum, 15-20 yıl önce öldüğü öne sürülen kadının, maden emeklisi kocasından kalan meslek hastalığını da kapsayan aylık 933 liralık maaşın kesilmesi için genel müdürlüklerine yazı gönderdi.

Yetkililer, SGK Genel Müdürlüğünce maaşın kesilmesinin beklendiğini, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünün kesin ölüm tarihi belirlemesinin ardından haksız maaşların geri alınması için yargı yoluna başvurulacağını belirttiler.

-CENAZEYİ GÖRMEDEN ÖLÜM RAPORU-

Bir başka olayda da Ereğli İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünü 5 Kasım 2010'da Almanya'dan arayan E.B, annesi Fatma E'nin 18 Temmuz 2010'da ölmesine karşın nüfus kayıtlarında hayatta gözüktüğünü bildirmesi üzerine görevliler inceleme başlattılar.

Müdürlük yetkilileri, E.B'nin aradığı gün müdürlüklerine aile hekimi H.D'nin imzaladığı ve Fatma E'nin 28 Ekim 2010'da vefat ettiğine dair ölüm tutanağı geldiğini belirlediler.

Kadının ifadesiyle doktorun ölüm tarihleri arasında çelişki olması nedeniyle durum savcılığa bildirildi. Savcılığın incelemesinde kadının ölüm tarihinin belirlemesi için mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemesine dava açması gerektiği belirtildi.

Ölüm tarihleri konusundaki 3 aylık çelişki nedeniyle Fatma E'nin maaşını vekaletle Alaplı ilçesindeki torunu Yaşar S'nin haksız aldığı iddiasıyla SGK da inceleme başlattı.

Doktorun cenazeyi görmeden kadının torununun beyanına göre ölüm tutanağını hazırladığı iddiasıyla incelemenin sürdüğünü anlatan yetkililer, 623 liralık maaşın kesilmesine yönelik SGK Genel Müdürlüğüne yazı gönderdi.

Ereğli ilçesinde yaşanan diğer bir olayda da telefonla yapılan ihbar neticesinde maddi sıkıntılar yaşadığı gerekçesiyle İ.C'nin babası Nazım C'nin öldüğünü 3 ay geç bildirdiği, bu süre zarfında da vekaletle aylık 818 liralık maaşını çektiği tespit edildi.

İ.C'nin haksız aldığı maaşların geri tahsili için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Yetkililer, yaşanan olaylarda ölümlerin evde meydana gelmesi nedeniyle kurumlardan saklanabildiğini, maaşların haksız olarak alınmaması için gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber