Bedrettin Dalan: Tutuklamayacaksanız gelirim/ Video

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Ocak 2011 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının firari sanığı Bedrettin Dalan, avukatı aracılığıyla mesaj gönderdi: "Gelirim ama tutuklamayın!"

'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davası kapsamında hakkında bir süre önce kırmızı bülten ile arama kararı çıkarılan Bedrettin Dalan, kendisine tutuklanmayacağına dair 'güvence belgesi' verilmesi halinde Türkiye'ye döneceğini açıkladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yürütülen dava kapsamında tüm dünyada aranan Yeditepe Üniversitesi kurucusu Dalan, avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla mahkemeye verdiği dilekçede, döndüğü takdirde tutuklanmayacağına dair güvence istedi. Dilekçeyi mahkemeye sunan avukat Hüseyin Ersöz, müvekkilinin Türkiye'ye gelmemesinin nedeni olarak 'tutuklama yetkisinin işlevine uygun olarak kullanılmamasını' gösterdi.

"Müvekkilimin ülkeye dönmeme nedeni suçlu olması değil, CMK'nın 100. maddesinde belirlenen tutuklama yetkisinin önlem olmaktan çok, peşin bir ceza gibi, ön ödeme gibi kullanılmasıdır" ifadelerinin yer aldığı dilekçede, iddianamede Dalan ile ilgili bölümlerde yer verilen suçlamaların ve delillerin hukuki nitelik taşımadığı savunuldu.

Müvekkiline isnat edilen suçlamaların hukuki bir zemini olmadığını iddia eden avukat Hüseyin Ersöz, iddianamede Bedrettin Dalan ile ilgili 38 sayfanın dörtte üçünün, telefonla yapılan konuşma çözümleri olduğunu dilekçesinde belirterek, "Geri kalan dörtte birlik kısmı ise müvekkilimizin bilgisi dışında alınan ses kaydı çözümleridir. Somut ve elle tutulur bir delil yokken, müvekkilim suçlu gibi gösterilmiş ve yargısız infaza tabi tutulmuştur" ifadelerini kullandı.

'GÜVENCE BELGESİ' İSTİYOR

Bedrettin Dalan hakkında tutuklama kararı verilmesi bir yana, kovuşturma aşamasına geçilmesini bile gerektirecek olgular bulunmadığı ve Dalan'ın yargılanmaktan değil, yargısız infazdan çekindiği savunulan dilekçede, "Bu nedenle CMK 248. maddenin 7. fıkrası ile 246. maddenin 1. fıkrası kapsamında tutuklanmayacağı konusunda yasada belirtilen güvence belgesi verilmesi halinde müvekkilimiz ülkeye gelerek ifade verecek ve yargılamanın her aşamasında da yer alacaktır" görüşlerine yer verildi. Dilekçede, CMK'nın "Mahkeme, gaip olan sanık hakkında duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda bir güvence belgesi verebilir ve bu güvence koşullara bağlanabilir" ifadesi bulunan ilgili maddeye göre, Dalan'ın tutuklanmayacağına dair güvence verilmesi talep edildi.

2 YILDIR ÜLKE ÜLKE DOLAŞIYOR

Ergenekon'un 7 Ocak 2009'daki 10. dalga operasyonunda emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, emekli Orgeneral Kemal Yavuz ve Susurluk hükümlüsü İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 32 kişi gözaltına alınırken, bir MİT görevlisi tarafından önceden uyarıldığı öğrenilen Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan'ın 24 Ekim 2008'de ABD'ye gittiği ortaya çıkmıştı. Dalan'ın ABD vizesi dolmasının ardından önce Belarus'a, daha sonra da Suriye'ye geçtiği belirlenmiş ve ardından Hollanda'da görüntülenmişti. Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nin etrafındaki şehirlerde bir ay kalan Dalan'ın pasaport süresi dolduğu için sahte pasaportla tekrar Belarus'a geçtiği iddia edilmişti. Hakkında 'kırmızı bülten' ile arama kararı çıkarılan Bedrettin Dalan, iki yıldan fazla bir süredir yurtdışında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber