Sivil Toplum Örgütleri: Danıştay kararı utanç verici

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ocak 2011 21:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil toplum Örgütleri, Danıştay'ın ALES için getirdiği başörtüsü yasağına sert tepki gösterdi. Kararın hukuki olmadığını belirten STÖ yöneticileri, mahkemenin vesayetçi bir kuruma dönüştüğünü vurguladı. Ayrıca, kararın ideolojik argümanlarla verildiğinin, yargıyı ideolojik iktidarın aracı haline getirmekten başka bir sonuç doğurmayacağının altı çizildi.

-Danıştay'ın Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Sınavı (ALES) için getirdiği başörtüsü yasağına tepkiler çığ gibi büyüyor. Yasağa sert tepki gösteren sivil toplum örgütleri (STÖ), kararı 'Türkiye için utanç verici' şeklinde değerlendirdi. Danıştay'ın hukuktan uzak bir karara imza attığını belirten STÖ yöneticileri, mahkemenin vesayetçi bir kuruma dönüştüğünü vurguladı. Kararın yargıyı ideolojik iktidarın aracı haline getirmekten başka bir sonuç doğurmayacağının altı çizilerek, gelinen bu durum jüristokratik kuşatmanın son noktası olarak değerlendirildi. Danıştay 8. Dairesi, 2010 ALES sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafet düzenlemesini yürütmesini 'fiziksel teşhiste güçlük oluşacağı ve sınav güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğabileceği' gerekçesiyle oybirliğiyle durdurmuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Danıştay'ın sınavlara girişle ilgili verdiği kılık kıyafet kararına sert tepki göstererek, 'Türkiye için utanç verici bir karar' olarak değerlendirdi. Gündoğdu, dünyanın birçok ülkesinde başörtüsü sebebiyle bir güvenlik sorunu ve endişesi yaşanmazken, Türkiye'de böyle bir gerekçeyle başı açık fotoğraf çektirme ve başı açık sınava katılma dayatmasına gidilmesini de 'aklın kabul sınırları dışında' olarak değerlendirdi. "Yargı mensuplarının görevi, ALES'te başörtülü kızlarımızın 'niyetlerini okumak' değil onların 'okuma niyetlerini korumak'tır." diyen Ahmet Gündoğdu, "Yükseköğrenim gören kızlarımızın başlarını açtırmak için çaba gösterenleri, yükseköğrenim gençliğimizin ufkunu açmak için çaba göstermeye davet ediyoruz. Danıştay'ı millete rağmen değil, millet ve milletin değerleri adına karar vermeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Demokrat Yargı da Danıştay'ın kararının mantıkla izah edilemeyeceğini vurgulayarak sert tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada, Danıştay'ın kararında birçok hukuksal hatanın bulunduğu vurgulandı. Kararın yargıyı ideolojik iktidarın aracı haline getirmekten başka bir sonuç doğurmayacağının altı çizildi. Açıklamada, "Eğitim sistemine yargı kararlarıyla müdahale edilerek kuruluş ideolojisine uygun, geleceğin politik kadrolarını oluşturma misyonunu geçmişte kararlılıkla yerine getiren Danıştay, bu misyonunu pekiştiren bir karara daha imza attı." denildi.

DANIŞTAY VESAYETÇİ BİR KURUMA DÖNÜŞTÜ

MAZLUMDER ise Danıştay binası önünde toplanarak kararı protesto etti. Genel Sekreter Av. Şerife Gül Arıman Danıştay'ın başörtüsü saplantısının tahammül edilebilir olmaktan çıktığını belirtti. Tüm dünyada ve Müslüman toplumlarda kadınların başlarını örttüğünü kaydeden Arıman, yüzün açık olmasının kimlik tespiti için yeterli görüldüğünü, Danıştay'ın ise bunu farklı bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Başörtüsü konusunda hiçbir yasaklayıcı yasanın olmadığını aktaran Arıman, yasağı sürdürmenin hukuk cehaleti olduğunu savundu.

Cami ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak da kararla birlikte, idarenin hukuksuzluğuna karşı bireyin hakkını ve hukukunu korumak için ihdas edilmiş Danıştay'ın vesayetçi bir kuruma dönüştüğünü söyledi. Kararı ideolojik ve hukuk ayıbı şeklinde değerlendiren MAZLUMDER Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik de, "Danıştay, kararı ile evrensel hukuk ilkelerini hiçe saymış, temel hak ve özgürlüklere savaş açmıştır. Karar hukuki değil siyasidir. Siyasete yönelik jüristokratik kuşatmanın son noktasıdır. Brifingli yargının milli irade tahammülsüzlüğüdür." dedi.

Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan kararın hukuk ilkelerine karşın ideolojik argümanlarla verildiğini vurgularken, Hukukçular Derneği Konya Şube Başkanı Özgür Solak ise kararın her yönüyle sakat olduğunu kaydetti.

HASAN BOZKURT, EMRULLAH BAYRAK, DURAN SAVAŞ, NURULLAH KAYA, AYDIN HIZLICA, ANKARA, SAKARYA, GAZİANTEP, KONYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber