Türbanlı öğrencilerin velilerine soruşturma

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Ocak 2011 13:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hasan KIRMIZITAŞ- Ömer PINAR

ŞANLIURFA'nın Hilvan İlçesi'ndeki 2 ilköğretim okuluna türbanlı geldikleri için bir aydır derse alınmayan kız öğrencilerin velileri hakkında soruşturma açıldı.

Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında polis, geçtiğimiz günlerde başörtülü çocuklarıyla okula gelip, okul idaresine tepki gösterdiği saptanan 16 velinin, 'eğitim öğretim hakkının engellenmesi' suçundan ifadelerini almaya başladı. İfadelerin alınmasının ardından savcılığın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açabileceği veliler ise "Bizim çocuklarımız her gün okula gidiyor ama alınmıyor. Çocuklarımızın eğitim-öğretim hakkı yetkililer tarafından engelleniyor" dedi.

Hilvan'da bulunan Mustafa Kemal ve Yavuz Sultan Selim İlköğretim okullarında, yaklaşık 40 öğrenci okula başörtülü geldikleri gerekçesiyle derslere alınmıyor. Yaklaşık bir aydır, her gün başörtüsü takarak okula gelen yaşları 8 ile 13 arasında değişen kız öğrenciler, derslere bu şekilde giremeyince, yeniden evlerine dönüyor. Bir aydır çocuklarının eğitim hakkının elinden alındığını ileri süren bir grup öğrenci velisi, geçen hafta içerisinde beraberindeki başörtülü kızlarıyla birlikte öğrenim gördükleri Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu'na geldi. Polislerin de önlem aldığı okulda, okul idarecileri ile görüşemeyen veliler, duruma tepki gösteren açıklamalar yaptıktan sonra başörtülü kızlarıyla evlerine döndü.

SAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI

Öğrenci ve velilerinin gündeme taşıdığı olayın gazete ve televizyonlarda haber konusu olmasının ardından Hilvan Cumhuriyet Savcılığı, konuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polis, olay sırasında okulda çektiği kamera kayıtlarından kimliği saptanan 16 veliyi, 'Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesini' öngören 'TCK 112 sayılı kanuna muhalefet' suçundan sorgulamaya başladı. Evlerinden çağrılan veliler, Hilvan İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılıyor. Şu ana kadar 4 kişinin polise giderek ifade verdiği öğrenilirken, velilerin kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Polise verdikleri ifadede, çocuklarının kendi irade ve istekleri ile başörtüsü giyerek okula gittiklerini ve kıyafetlerinden dolayı derslere alınmadığını söyleyen veliler, "Çocuklarımızın eğitim hakkının engellenmemesi için bizler okula giderek, idareciler ile görüşmek istedik. Ancak konuyla ilgili bizimle görüşen kimse olmadı. Yetkililerden de şu ana kadar konuya ilişkin çözüm getirilmedi. Bizler çocuklarımızın eğitimlerini alması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çocuklarımızın okullarına gitmesini herkesten çok biz istiyoruz. Ancak, çocuklarımız derse alınmıyor. Biz kesinlikle çocuklarımızı yönlendirmiyoruz ve eğitimden yoksun bırakmıyoruz. Üzerimize atılı suçu işleyen biz veliler değil, çocuklarımızı kıyafetlerinden dolayı okula almayan idarecilerdir" dedi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Haklarında açılan soruşturma kapsamında Hilvan İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek ifade veren öğrenci velilerinden Halil Cidal ile Ali Cidal çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kendilerinin çocuklarının eğitim hakkını engellemelerinin söz konusu olmadığını söyleyen veliler, "Biz çocuklarımızı günlerdir her sabah okula gönderiyoruz ama çocuklarımız başörtülü oldukları için okul idarecileri tarafından derslere alınmıyor. Anayasal bir hak olan eğitim hakkı çocuklarımıza sağlanmadığı gibi, bizim hakkımızda da soruşturma açılıyor. Sorunun çözümü için şu ana kadar yetkililerle görüşmek istedik ama başarılı olamadık. Yaşananlardan dolayı çocuklarımız mağdur oluyor. Biz herhangi bir suç işlemiyoruz ve çocuklarımızın mağduriyetinin son bulmasını istiyoruz. Polislere de, sonuna kadar bu işin arkasında olacağımızı söyledik" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber