Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Kararları Dava Edilebilir...

Öğretmenliğe kimlerin atanabileceği, Talim ve Terbiye Kurulu kararları ile belirlenmektedir. Bu kapsamda daha önce 340 nolu karar ile yapılan bu tespit daha sonra 119 nolu karar ile yapılmaya başlanmıştır. Ancak karar değişikliğinde bazı yükseköğretim programlarının öğretmen olma imkanı ortadan kaldırılmıştır. Bunlara ilişkin iki örneğe geçen hafta sitemizde yer vermiştik. Bu kapsamında bazı adaylarca sitemize bu konunun dava edilip edilmeyeceği soruları ulaşmaktadır. Devamı için başlığa tıklayın

Haber Giriş : 28 Mart 2005 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle idari makamların her işlemi olduğu gibi bu işlemini de dava etmek mümkündür. Açılan bir davanın nasıl sonuçlanacağına ise mahkeme hakimi karar verecektir.

Bu çerçevede, 340 sayılı Talim ve terbiye Kurulu kararı ile öğretmen olma imkanı olan bir üniversite öğrencisinin bu hakkının 12.7.2004 tarih ve119 sayılı Talim Ve Terbiye Kurulu Kararı ile ortadan kaldırılması "kazanılmış haklara saygı" ilkesine aykırıdır.

Bu kapsamda ha önce sitemizde mağduriyetlerine yer verdiğimiz "Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu" mezunlarının, eğitime kaydoldukları dönemde geçerli olan 340 nolu talim ve terbiye kurulu kararının yürürlükte olduğu dönemi kapsayacak şekilde geçici maddenin uygulama süresinin uzun tutulması talep edilebileceği gibi aşağıda belirtilen Anayasa Mahkemesi kararın (aykırı görüşler olmakla birlikte) kazanılmış haklara saygı, hukuk devleti ilkeleri esas alınarak iptali mümkün olabilir.

4447 sayılı yasa Emeklilik yaşlarını düzenleyen yasadır. Bu yasanın, "kazanılmış haklara saygı" ve "Hukuk Devleti" ilkelerine aykırı olduğu gerekçeleriyle de iptal edilmesi istenmiş, yüksek mahkemece'de 4447 sayılı Kanun'un 26'ncı maddesinin Anayasa'nın 2 nci maddesine, Sosyal Hukuk Devleti ilkesine, evrensel hukukun kazanılmış haklara saygı kuralına aykırı olduğuna karar verilmiştir. (Esas Sayısı : 1999/42, Karar Sayısı : 2001/41, Karar Günü : 23.2.2001)


 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber