Kemik erimesinden korunmak için güneşlenin, egzersiz yapın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2011 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özellikle orta yaş üstü kadınlarda görülen kemik erimesinden korunmak için güneş ışınlarından faydalanmak gerektiği, her yaşta egzersiz yapılması gerektiği belirtildi.

Meram Belediyesi ve Özel Akademi Hastanesi işbirliğiyle organize edilen Kemik Okulu Projesi kapsamında ilk toplantı yapıldı. Özellikle orta yaş üstü kadınların korkulu rüyası olan kemik erimesinden korunmak için güneş ışınlarından her mevsim bolca faydalanmayı öneren Özel Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, kemik erimesi riskinin en aza indirilmesi için her yaşta egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

'5 Bin Kadına Kemik Okulu Projesi' başladı. İlk toplantı Konevi Kültür Merkezi'nde yapıldı. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun, kemiklerde yapı değişikliği ve zayıflamaya bağlı olarak geliştiğini bildirdi.

Osteoporozun, kemiklerin çabuk kırılır hale gelmesine neden olan bir hastalık olduğunu dile getiren Portakal, şu bilgileri verdi: "50 yaşın üzerinde her 3 kadından birinde görülen bu rahatsızlık 'sessiz hırsız' olarak da adlandırılmaktadır. Hem insanların yaşam kalitesini azaltan hem de ülke ekonomisine önemli külfetler getiren bu hastalık, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır." dedi.

Kemik erimesinden korunmak için egzersiz yapmanın büyük öneme sahip olduğunu anlatan Portakal, genç yaşlardan itibaren kemikler için kalsiyum depolamanın yararlı olduğunu ifade etti. Bu hastalıktan korunmak için güneş ışınlarından bolca yararlanılması gerektiğini vurgulayan Portakal, yaşlıların eve kapanmadan her mevsim güneşten istifade etmesini önerdi.

Akademi Hastanesi Diyetisyeni Gonca Turan Uzuner de kemik erimesine karşı sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu vurguladı. Özellikle kalsiyum içeren besinlerin genç yaştan itibaren tüketilmesi gerektiğini bildiren Uzuner, yeşil yapraklı bitkilerin de ihmal edilmemesini tavsiye etti.

Risk testinin yapıldığı toplantıda, katılanlara kemik ve osteoporoz ile ilgili bilgiler sunuldu. Katılımcıların kemik ölçümünün ücretsiz yapıldığı program, 6 ay boyunca her perşembe devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber