AÖF İlahiyat Önlisans Mezunlarının Hak Kayıpları

Açıköğretim fakültesi İlahiyat Önlisans programı mezunları için yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Daha önce, bu program mezunlarının diplomalarına hiçbir şerh düşülmemişti. Ancak açılan bir dava üzerine Danıştay'ca, bu program mezunlarının diplomalarına "Diyanet İşleri Teşkilatında veya Din Hizmetleri Sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka bir amaçla kullanılamaz." şerhinin düşülmesine karar verilmiştir. Bu yeni karara göre ne gibi hak kayıpları olacaktır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 28 Mart 2005 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu konuya ilişkin daha kalıcı görüş alışverişinde bulunabilmek için Forum bölümü Din Hizmetleri sınıfı kategorisini kullanabilirsiniz.


SORU: Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı bir okulda GİH sınıfında çalışmaktayım. 06.09.2004 tarihinde A.Ü. Açık Öğretim fakültesi ilahiyat ön lisans bölümünü bitirerek derece terfi intibakımı yaptırdım. Ancak AÖF'den 07.03.2005 tarihli bir mektup geldi. Diplomanızla beraber 27.04.2005 tarihine kadar büromuza uğrayarak diplomanıza önceden iptal edilen sonradan Danıştay 5. Dairesimn tekrar yazılmasını istediği "Diyanet İşleri Teşkilatında veya Din Hizmetleri Sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka bir amaçla kullanılamaz." ibaresini yazdırmanız gerekmektedir diye bildirilmektedir.

Diplomama bu ibarenin yazımasıyla diğer 2 yıllık Yüksek Okulları bitirenlere oranla hangi haklardan faydalanıp-faydalanamayacağımı (Kadro- Derece-Kademe intibakı -şef olabilme durumu vb,) öğrenmek istiyorum

CEVAP: İlahiyat ön lisans programı sadece "Diyanet İşleri Teşkilatında veya Din Hizmetleri Sınıfında çalışanlar için geçerlidir" ibaresinin yazılması ile aşağıdaki konularda hak kaybı olacaktır.

1- Lisans tamamlama programına devam edilemeyecektir.

2- Memur olan mezunların intibakları yalnız Diyanet İşleri Başkanlığında veya Din Hizmetleri Sınıfında olmalarına bağlı olarak yapılabilecektir. Bu nedenle daha önce bu hizmet sınıflarında olmamalarına rağmen intibakları yapılanların ilerleyen derece ve kademeleri geri alınacaktır.

3- Diyanet İşleri Başkanlığı veya Din Hizmetleri Sınıfında memur olup, kurum değiştienlerin hizmet hizmet sınıfı değişir ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 71 inci maddesi gereğince bulundukları derece ve kademede intibak dolayısı ile elde ettikleri derece ve kademe kadar beklemeleri gerekecektir. Bu süre boyunca derece ve kademe ilerlemesi yapamayacaktır.

4- Diyanet İşleri Başkanlığı veya Din Hizmetleri Sınıfında memur olup, kurum değiştirerek hizmet sınıfları değişenlerin, tazminatların farklı belirlenmiş olması halinde ön lisans mezunları gibi değil lise mezunları gibi tazminat alacaklardır.

5- Diyanet İşleri Başkanlığı veya Din Hizmetleri Sınıfında memur olup, kurum değiştirerek hizmet sınıfları değişenler, ön lisans mezunlarının girebildiği görevde yükselme eğitim ve sınavlarına giremeyeceklerdir.

6- Diyanet İşleri Başkanlığı veya din hizmetleri sınıfı dışında çalışmakta olan memurlar, ilahiyat ön lisans programını bitirmelerinden dolayı intibak yapamayacaklardır.

KONUYA İLİŞKİN TEKNİK BİR AÇIKLAMA

Geçmiş yılllarda, Açık öğretim fakültesi lise mezunu öğretmenler içinde önlisans ve lisans tamamlama programları düzenlemişti .. Ancak, İlahiyat mezunları için düşülen şerh bu mezunlar için öngörülmemiştir. Bu bağlamda, farklı lise mezunlarının farklı önlisans programları için farklı uygulama olması bizlere uygun gelmemektedir. Konunun yargı sürecinde takibi gerekmektedir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber