Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz vefat etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2011 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akciğer kanseri tedavisi gören Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, hayata gözlerini yumdu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2008 yılında rektörlüğe atanan Prof Dr Mete Cengiz, geçen yıl 1 Temmuz'da hastalığı sebebiyle bir süre izne ayrılıp tedavi oldu. Akciğer kanserine yakalanan Mete Cengiz için yoğun bir tedavi sürecine başlandı. Dostlarının ve sevenlerinin verdiği moral destekle tedavisinde hızlı yol alınan Mete Cengiz, 7 Ekim 2010 tarihinde görevinin başına döndü. Cengiz hastalığının yeniden nüksetmesi üzerine geçtiğimiz günlerde Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de hastanede ziyaret ettiği Prof. Dr. Mete Cengiz, bu akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

METE CENGİZ'İN ÖZGEÇMİŞİ

Prof. Dr. Mete Cengiz, 15 Kasım 1946'da Diyarbakır'da doğdu. İlk ve ortaokulu aynı şehirde bitirdi. Lise son sınıfta kazandığı Field Service (AFS) bursu ile Arizona, ABD'de bir yıl okuyarak Mesa Scool'dan 1962 yılında mezun oldu. 1965 1971 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi gördü. Aynı kurumda 1971 yılında başladığı genel cerrahi uzmanlık eğitimini 1976'da bitirdi. Uzmanlık eğitimi sırasında ECFMG sınavını kazanarak ABD'de hekimlik yapma yetkisini kazandı.1977 1980 yıllarında Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda üst uzmanlık yaparak, göğüs, kalp ve damar cerrahisi uzmanı oldu. 1982 yılında yardımcı doçent, 1984 yılında doçent ve 1990 yılında profesör unvanını aldı. UÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Mete Cengiz'in biri İngilizce üç kitap bölüm yazarlığı, 13'ü uluslararası olmak üzere toplam 75 bilimsel makale ile çeşitli ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş 140 bildirisi bulunuyor.

UÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Candan Cengiz ile evli olan Prof. Dr. Mete Cengiz'in Mehmet Can adlı makine mühendisi bir oğlu var

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber