Hakim ve savcıya trafik ayrıcalığı

Haber Giriş : 29 Mart 2005 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın 81 valiye gönderdiği genelgede, kuralları ihlal eden hakim ve savcılar hakkında ceza tutanağı düzenlenmemesi, olaya ilişkin tutanağın en yakın adli yargı makamına gönderilmesi istendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valisine gönderilen genelgede, trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılar hakkında ceza tutunağı düzenlenmeyeceği belirtildi. Genelgede, trafik kurallarını ihlal ettiği tespit edilen hakim ve savcılara trafik ceza tutanağı düzenleme aşamasında bazı sürtüşmelerin yaşandığı hatırlatılarak, bu konuda Yargıtay Başkanlığı'ndan görüş sorulduğu bildirildi.

Yargıtay Başkanlığı'ndan gelen yazıya göre, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 116. maddesi kapsamında araç tescil plakasına yazılan ceza işlemlerinin bir sorun oluşturmayacağı kaydedilen genelgede, şöyle denildi:

Sadece olay tutanağı

"Trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin tespit edilerek sürücünün yüzüne karşı yaptıkları işlemlerde, trafik kuralını ihlal eden hakim ve savcı olması durumunda, trafik suç veya ceza tutanağı düzenlenmeyecek. Bunun yerine maddi olayı tespit eden ve kuralı ihlal eden kişinin adı, soyadı, ünvanı, görev yeri, ihlal edilen kural ve ihale ilişkin diğer bilgiler ile ilgili aracın tescil plakası belirtilmek suretiyle, görevlinin de imzasını taşıyan bir tutanak düzenlenecek. Tutanaklara hakim ve savcının imzası alınmayacak. Düzenlenen tespit tutanakları Yargıtay üyeleri için Yargıtay Başkanlığı'na, hakim ve savcılar için ilgilinin görev yerine en yakın ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcılığına, merkez kuruluşlardaki hakim ve savcılar için ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek."

Milletvekili ve diplomatlar

Genelgede, 2918 sayılı Kanun'un 116. maddesi kapsamında trafik kurallarını ihlal eden milletvekilleri hakkında düzenlecek olan trafik ceza tutanaklarının valilikler aracılığı ile TBMM Başkanlığı'na bildirilmesi istenirken, diplomatik memuriyeti olan kişilerle ilgili kesilen trafik ceza tutanaklarının da yine valilikler aracılığı ile Dışişleri Bakanlığı'na intikal ettirileceği belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber