Hakkari'li doktor 350 kişiye 2'nci hayat verdi
ESRA TÜZÜN
Hakkâri'nin Cevizli köyünde, 10 çocuklu bir ailenin oğluydu Şinasi Sevmiş... İnşaatlarda çalışırken tıbbı kazandı. Yüzlerce hastaya, organ nakliyle 'ikinci bir şans' verdi. Yakında da bir organ nakli ekibinin başına geçecek
İstanbul Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nin başkanlığına, çok yakında atanacak olan Doç. Dr. Şinasi Sevmiş'in (38) yaşamı tam bir başarı öyküsü. Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Cevizli köyünde, "mavi göl" anlamına gelen, 200 metre rakımlı Geraşin'de doğdu. Meryem ve Hasan Sevmiş çiftinin 10 çocuğundan 7'ncisiydi. Şinasi Sevmiş, Türkçe'yi ilkokulda öğrenebildi. Televizyonu da ilk kez ilkokulda gördü. "Vizontele doğruydu, ordaki çocuklar da bizdik" diyor. Hatta 'Vizontele Tuba' filmindeki kütüphanede ders çalışarak sınavlara hazırlandı. Ancak o dönemde biri babasına, "Oğlun okula girerse sana senet imzalatacaklar" deyince babası korkup sınava sokmadı. Şinasi Sevmiş de, ortaokulu imam hatipte okudu. Ancak başarısı nedeniyle öğretmenleri ailesiyle görüşüp Hakkâri Lisesi'ne geçmesini sağladı.
KIZ KARDEŞİ ÖLÜNCE...
O yıllarda 2 yaşındaki kız kardeşinin kızamıkçıktan öldüğünü gören Şinasi Sevmiş karar verdi... Doktor olacaktı. "O gün hayatımın dönüm noktası oldu" diyen Sevmiş'in hayatındaki ikinci dönüm noktası da Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hulusi Tüzün'ün her sabah hastaneye gelişini uzaktan izlediği günler oldu. Karar vermişti, cerrah olacaktı. Liseye kadar Hakkâri'de okudu. PKK saflarına katılan pek çok sınıf arkadaşı oldu. Gün geldi yaşadığı köy boşaltıldı, gün geldi çatışmaların ortasında buldu kendini. Dershane nedir hiç bilmedi. Postadan gelen dergilerle üniversite sınavına hazırlandı. Bazı ağabeyleri evlendiği için, 2 odalı evlerinin nüfusu çok kalabalıktı. Onca insan, çiftçi babasının eline bakıyordu. Babası kışın aileyi geçindirmek için borçlandığından yazları bütün çocuklar inşaat işçiliği yapıyordu. Şinasi Sevmiş de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandığını inşaatta çalışırken öğrendi. Kanal kazısında çalışmaya o yazın sonuna kadar devam etti.
GAZİ TIP'A GEÇİŞ YAPTI
İlk yıl notlarının çok yüksek olması sayesinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçiş yapan Şinasi Sevmiş, mezun olduktan sonra Şırnak'ta doktorluk yaptı. Sonra Başkent Üniversitesi'nde Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi ile organ nakli ameliyatlarına başladı. Yeni hayatlar kurtarmak fikri onu çok etkilemişti. Bine yakın organ nakli ameliyatında bulundu, bunlardan 350'sinde ekip başkanlığını üstlendi. Şimdi ise Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne organ nakli ekip başkanı olarak atanmak için Sağlık Bakanlığı'nın onayını bekliyor.
AİLE HAKKÂRİ'DE
Doç. Dr. Şinasi Sevmiş'in ailesi hâlâ Hakkâri'de yaşıyor. Anne ve babası 70'li yaşlarında... Annesi hâlâ Türkçe bilmiyor ama ona çok sık hasta gönderiyor. Kızkardeşleri; Hatice, Nazmiye ve Leyla ev hanımı... Diğer kardeşleri üniversiteyi bitirmişler. Alahattin, Mustafa, Nihayet, Yusuf, Hamdi ve Fikret aileleri gibi Hakkâri'de yaşıyor. Bir zamanlar boşaltılan köylerinde artık bir evleri var. Doç. Sevmiş de her tatil döneminde eşi ve çocuğu ile birlikte Hakkâri'ye gidiyor.