Yargıtay, basit bir dava dosyasını 6 yıl bekletiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Şubat 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SELÇUK KAPUCİ

Yargıtay'ın çok basit temyiz davalarını dahi senelerce arşivlerinde beklettiği ortaya çıktı.

Bu davalardan biri de 65 yaşındaki Feride Aksal'a ait. Miras nedeniyle tartıştığı kayınbiraderi Zekeriya Aksal'ın, darp etmesi sonucu ağır yaralanan Feride Aksal, ceza davası açtı. Yerel mahkemenin sanık hakkında verdiği 1,5 yıl hapis cezası, 2005 yılında temyiz edildi. Dosya, 6 yıldır Yargıtay'da bekliyor.

Edinilen bilgilere göre, Aydın'da Halit ve kardeşi Zekeriya Aksal'a babalarından bir tarla miras kalır. İki kardeş arasında mirası paylaşamamaktan dolayı husumet çıkar. Bu husumet aileler arasındaki ilişkilere de yansır. Ağabeyi Halit'le anlaşamamasında yengesi Feride Aksal'ın parmağı olduğunu düşünen Zekeriya Aksal, yengesini darp eder. Ağır yaralanan Feride Aksal, Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılır ve kaburgaları kırıldığından dolayı 3 ay hastanede yatar.

Feride Aksal, iyileştikten sonra kendisini darp eden kayınbiraderi hakkında, hem tazminat hem de Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne ceza davası açar. Asliye Ceza Mahkemesi, 2004 yılında verdiği kararda, Zekeriya Aksal'ı bir buçuk yıl hapse mahkûm eder. Zanlı tarafından Yargıtay'a temyiz edilen dava, 2005 yılında kanun değişikliği sebebiyle bozularak yerel mahkemeye geri gönderilir. Asliye Ceza Mahkemesi dönen dosyanın ilk duruşmasında bir önceki verdiği kararı onar. Zekeriya Aksal, kararı aynı tarihte yine temyize taşır. Dosya, 2005'ten bu yana Yargıtay'da bekliyor.

HAKKIMIZI ALAMIYORUZ, ADALET NEREDE?

Davanın bir yıl içinde düşeceğini belirten Feride Aksal, kendisini hastanelik eden kayınbiraderinin hapis cezasına çarptırılmasına rağmen, hak ettiği cezayı çekmediğini belirtiyor. Ceza davası sonuçlanmadığı için, açtığı tazminat davasını da alamadığını kaydeden Aksal, hantal işleyen hukukun, suçlunun yanında yer aldığına dikkat çekiyor. Feride Aksal'ın avukatı Sibel Sevinç ise "Yargıtay'a defalarca davanın hızlandırılması ile ilgili dilekçe vermesine rağmen, Yargıtay mağdurların dilekçelerine bir türlü yanıt vermedi." diyor. Sevinç, içerik itibarıyla kusur oranı doktor raporuyla sabit bir dosyada, adaletin bu kadar geç tecelli etmesinin, cezaların caydırılıcılığını ortadan kaldıracağına işaret ediyor. Yargıtay'daki dosyanın, hakimlerin önüne gitmesi durumunda kısa sürede sonuçlanacağını ifade eden Sevinç, "6 yıldır beklememize rağmen, basit bir dava dosyasının sorumlu mahkemeye gitmemesi çok vahim bir durumdur. Ümidimiz, davamızın sonuçlanmasından yana. Ancak şu ana kadar herhangi bir olumlu sonuç almış değiliz. Yargıtay'ın dosyamızı incelemesini bekliyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber