Tedavi Masraflarına Sınır Getirilmesine İlişkin İkinci Açıklama

Bütçe Uygulama Talimatları ile tedavi masraflarının bir kısmının ödenebileceğine ilişkin sınırlar getirilmektedir. Bu konuda geçen yıla kadar yasal bir düzenleme mevcut değildi. Bu nedenle de açılan davalar da kazanılmaktaydı. Bugün yayımlanan mahkeme kararı da düzenleme olmayan döneme aittir. Ancak, 657 sayılı Kanunun "Tedavi Yardımı" başlıklı 209'uncu maddesinde 17/09/2004 tarihinde bir düzenleme yapılmış ve Maliye Bakanlığına bazı yetkiler verilmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 30 Mart 2005 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Tedavi Yardımı" başlıklı 209'uncu maddesinin son fıkrası olarak getirilen düzenleme şu şekildedir:

"(Ek fıkra: 17/09/2004 - 5234 S.K./1. md.) Tedavi kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilere (diş tedavileri dahil) ilişkin ücretlerle sağlık kurumlarınca verilen raporlar üzerine kullanılması gerekli görülen ortez, protez ve diğer iyileştirme araç bedellerinin kurumlarınca ödenecek kısmı ve buna ilişkin esas ve usuller Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca tespit edilir."

Bu fıkra, ücretlerle bedellerin, kurumlarca ödenebilecek kısmına ilişkin esas ve usullerin Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca tespit edileceği belirtilmiştir.

Dolaysıyla bugüne kadar 657 sayılı Kanunda yasal bir sınır olmadığı için kazanılmayan davaların gerekçesi ortadan kalkmıştır. Yapılmış olan bu yeni Kanuni düzenlemeyle Maliye Bakanlığı yetkili kılınmış olduğundan, yılı bütçe kanununda yapılan düzenlemelere karşı artık dava açarak bir sonuç elde etmek oldukça güçtür.

Ancak, burada dikkat çeken önemli bir husus ise 657 sayılı Kanunun Tedavi Yardımını düzenleyen 209 uncu maddesinde çok sayıda değişiklik olmasına rağmen Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin hala hiçbir değişikliğe uğramamasıdır. Yönetmelik dikkatlice incelendiği takdirde Kanunda yapılan değişikliğin çok gerisinde kaldığı görülecektir. Örnek olması açısından bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine bakılması yeterli olacaktır.

657 sayılı Kanunun 210'uncu maddesinde; "?.209 uncu madde ile bu madde hükümleri Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmeliğe göre uygulanır." hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla mezkur Yönetmelikte Kanunda yapılan değişikliğe paralel değişiklikler yapma görevi Devlet Personel Başkanlığına verilmiştir. Bu Başkanlığın bu konuda herhangi bir çalışmasının olup olmadığını doğrusu merak ediyoruz. Şayet varsa bu zamana kadar değişikliğin yapılması gerekirdi. Aksi durumda ise bir çok soru sormamız kaçınılmaz olacaktır.

Tüm ziyaretçilerimize duyurulur.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber