Polislere askerlikten muafiyet yok
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, polislerin askerlikten muaf tutulması için çalışma yapmayı düşünmediklerini, polisliğin meslek, askerliğin ise ``vatan hizmeti`` olduğunu bildirdi.
Vecdi Gönül, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe`nin konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, tüm dünyada olduğu gibi AB ülkelerinde de askerlik hizmetinin şekli ve sürelerinin değişiklik gösterdiği, bir kısmında zorunlu askerliğin bulunmadığını anlattı. Gönül, zorunlu askerliğin kaldırılması konusunda herhangi bir düzenleme yapılmadığını belirtti.
16 YILDA 12 YASA TEKLİFİ HAZIRLANDI
``Avrupa müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında bu konuda herhangi bir çalışma yapılmamaktadır`` diyen Gönül, askerliğini yapmamış polis memurları ve amirlerinin temel askerlik eğitiminden sonra, bu görevi Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) emrinde yapmasının sürekli gündeme geldiğini kaydetti. Gönül, ``Bu husus her hükümet değişikliğinde sistemli bir şekilde gündeme getirilmiş, 1989 yılından bu yana 12 yasa teklifi hazırlanmıştır`` dedi.
Polis Yüksek Öğretim Yasası`nın hazırlanması sırasında konunun EGM ile Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı arasında koordine edildiğini, bugünkü uygulamada mutabakata varıldığını anlatan Gönül, şu anda sadece öğretmen açığı olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu`nun öğretmen bulunmayan kırsal kesimlerinde, branş öğretmenlerinin temel askerlik eğitiminden sonra buralarda görevlendirildiklerini ifade etti.
Doktorlar için sağlık bakanlığı emrinde görevlendirme yapılmadığını da vurgulayan Gönül, şunları kaydetti:
``Polislik, diğer meslekler gibi belirli hak ve menfaatler karşılığı ifa edilen profesyonel bir meslektir. Askerlik hizmeti ise Anayasa`nın 72`nci maddesinin her erkek Türk vatandaşı için hak ve ödev olarak öngördüğü yükümlülük esasına dayanan, herhangi bir maddi karşılığı olmadan yapılan vatan hizmetidir.
Askerlik hizmetleri sırasında polisler, mesleki ihtisaslarına uygun olarak Jandarma Genel Komutanlığı emrine verilerek polis teşkilatındaki ihtisaslarına uygun görevlerde istihdam edilmek suretiyle, hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu uzman personel ihtiyacı karşılanmakta hem de bu personelin mesleki gelişimlerine katkıda bulunulmaktadır. Belirtilen nedenlerle bu konuda yasal bir düzenleme yapılması düşünülmemektedir.``
Netgazete