OYAK'a rakip geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Şubat 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli paşaların yönetimindeki TESUD, 2 yaşında olmasına rağmen OYAK'a rakip olacak adımlar atıyor. Derneğin 13 dalda faaliyeti var

Emekli paşalar, ticareti sevdi. Kısa adı TESUD olan ve yönetimini emekli paşaların yaptığı Türkiye Emekli Subaylar Derneği, iki yıl önce atıldığı ticaret hayatında hızla ilerliyor. Derneğe gelir getirmek için 2008 yılında TESUD A.Ş. adlı şirket kuran dernek, ilk etapta üyeleri için konut yapmaya başladı. Kısa süre içinde faaliyet alanını genişleten TESUD A.Ş., bugün tam 13 alanda faaliyet gösteriyor. Şirketin faaliyetleri arasında ise ?nişan, düğün, toplantı ve seminer organizasyonu yapmak' da bulunuyor.

Yönetimi emekli paşalardan oluşan ve binlerce üyesi bulunan TESUD A.Ş., faaliyetlerine Ege'de yazlık konut yapılması projesi ile başladı. Halen devam eden proje kapsamında, lüks yazlık villa inşaatı yapılıyor. Yine şirketin faaliyet gösterdiği alanlar arasında, bitkisel yağların toplanması, savunma sanayi danışmanlığı ve lokman hekim ürünlerinin satışı da yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda, Türkiye'nin önde gelen holdingleri arasında bulunan OYAK'a rakip olması beklenen iki yaşındaki TESUD'un resmi internet sitesinde yer alan faaliyetleri şöyle: Savunma sanayi danışmanlığı, desi/kablosuz atış eğitim sistemleri satışı, Ege'de yazlık konut yapılması ve satışı, atık bitkisel yağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması Türk Telekom 50'lik smart kartının askeri birliklere satışı, Anadolu Sigorta ürünlerinin satışı, dergi basımı ve reklam faaliyetleri, her türlü gıda ürünleri satışı, Jav-Su satışı, zeytin yağı ve sabun- Lokman Hekim ürünleri satışı, yurt içi ve yurt dışı seyahatler düzenlemek, tercüme faaliyetleri, açılış-düğün-nişan organizasyonları.

BDDK'dan TMSF'ye evlilik teklifi

Batık banka tahsilatlarını artırmak için bundan yedi yıl önce ayrılan BDDK ile TMSF'nin yeniden birleştirilmesi gündemde. Birleşmenin ise BDDK'nın merkezinin İstanbul'a taşınmasının ardından gerçekleşmesi bekleniyor. BDDK, birleşme konusunda geçtiğimiz günlerde ilk adımı attı. İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında, Ataşehir'de diğer taşınacak kurumlarla birlikte bir arsa alan BDDK, TMSF'ye yeni hizmet binasının yapımını birlikte yapma teklifi sundu. TMSF ise teklifi değerlendirmeye aldı. BDDK'nın bu teklifi, BDDK ile TMSF birleşmesinin ilk adımı olarak yorumlandı. Ekonomi yönetimi kabul ederse, BDDK ve TMSF finans merkezinde aynı binada hizmet verecek. Ancak ekonomi yönetiminin BDDK ve TMSF'nin birleştirilmesinin dışında, BDDK, SPK, TMSF ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nü, ayrı bir üst kurul çatısı altında toplamayı planladığı bildirildi. Bu şekilde, finans kurumları arasındaki koordinasyon eksikliğinin de giderilmesi amaçlanıyor. Bu arada, BDDK ve TMSF kulislerinde, BDDK'nın teklifi ?evlenme' teklifi olarak yorumlandı.

KEY timleri KEY'siz kaldı

KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı kesintilerinde ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. İki yıldır devam eden ödemelerden yaklaşık 12 milyon hak sahibinin KEY almasını sağlayan 12 kişilik KEY merkezi çalışanının hiç birisinin KEY alamadığı belirlendi. Ekipte bulunan personelin bir kısmının işe geç girdiği için KEY ödemesinden yararlanamadığı, bir kısmının da lojmanda oturduğu için KEY'den faydalanamadığı kaydedildi. Böylece Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın bünyesinde kurulan 12 kişilik ekibin hiç birisi KEY'den yararlanamamış oldu.

HALK TV çalışanları tazminat da alamadı

İktidara geldiklerinde 15 milyon yoksul vatandaşa ?maaş bağlama' sözü veren CHP, yayın organı Halk TV'de çalışan personelin tazminatlarını da ödemedi. Halk TV'nin kapatılması ile birlikte işsiz kalan yaklaşık 45 personelin, şirketten beş aylık maaş alacakları bulunuyor. Tüm görüşmelere rağmen, içerdeki maaşları ve tazminatlarını tahsil etme konusunda bir ilerleme sağlamayan Halk TV çalışanlarının tümü dava açmayı planlıyor. Çalışanların bir kısmı da CHP önünde eylem yapmayı önerdi ancak ?belki alacaklar ödenir' umuduyla eylem kararı şimdilik hayata geçirilmedi. İşsiz kalan 45 kanal çalışanının sadece maaş olarak 300 bin lira alacağı bulunuyor. Kanalın ayrıca, piyasaya yaklaşık 3 milyon liralık borcu bulunduğu öğrenildi.

Yargı reformu borçlu mükellefin hesabını bozdu

Danıştay ve Yargıtay'da radikal değişiklikler getiren yüksek yargı reformu, yüksek miktarda vergi ve prim borcu bulunan mükelleflerin Danıştay hesaplarını da bozdu. Ekonomi kulislerinde dolaşan bilgilere göre, yüksek miktarda vergi ve prim borcu bulunan mükellefler, ?nasıl olsa yargı lehimize karar verir? iddiasıyla, vergi borçlarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemeden yararlanmayı düşünmüyorlardı. Ancak, yüksek yargı reformu, bu düşüncede olan mükelleflerin hesaplarını bozdu. İddiaya göre, söz konusu düşünceye sahip mükellefler, şimdi Danıştay'a yeni üye olarak kimlerin atanacağının peşine düştü. Maliye kaynakları ise, yargı reformunun vergi tahsilatlarını arttırmasını bekliyor.

Çalık 60.9 milyon dolar ödedi

Çalık Grubu'nun, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'ndan kullandığı 750 milyon dolarlık kredide kritik aşama geçildi. Bu yılın nisan ayından itibaren kredinin ana para ödemesine geçecek olan grup, iki yılda faiz ve komisyon olarak iki bankaya 60.9 milyon dolar ödedi. Her iki kamu bankası da küresel krizin ardından grubu, moralite sorgulamasına tabi tuttu. Grubun borç ödeme rasyosu çok yüksek çıkarken, moralitesinin de çok yüksek olduğu belirlendi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber