'Kamunun Bütün İş ve İşlemlerinde Şeffaflık Asıl Olacaktır'

Yukarıdaki söz, AK Partinin 2002 Yılı Seçim Bildirgesinden alınmıştır. Buradan yaptığımız çağrılar bürokrat düzeyinde sadece sert bir duvara çarpmaktadır. Bu nedenle Ak Parti yöneticilerine seslenmek istiyoruz... Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı 26/03/2005 tarihinde yapılmıştır. Sınava müdür yardımcısı olmak isteyen binlerce aday girmiştir. Ancak, sitemiz forum bölümünde okunma sayıları 40 bini bulan başlıklara rağmen hala bu sınavın soru ve cevapları yayımlanmamıştır. Binlerce öğretmen sınavda verdikleri cevapların doğru olup olmadığı bilgisinden mahrum bırakılmaktadır?

Haber Giriş : 30 Mart 2005 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burada bir önemli husus şudur. Her yıl yapılan ÖSS soruları yayımlanmakta, yapılan tartışmalardan sonra da, bir ya da iki soru iptal edilmektedir. Soru ve cevapların yayınlanmaması yanlış soruların, iptal edilmesi gereken soruların, gizli kalmasına neden olmaktadır. Oysaki ÖSYM bile hata yaptığına göre Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezinin de hata yapabilecek olması çok normaldir. Sorular üzerinde değerlendirme yapılabilmesi için soru ve cevapların açıklanması gerekmektedir.

Bir husus da şudur. ÖSS sınavı dışındaki sınavların soru ve cevaplarının yayımlanmaması kirli bir piyasasının oluşmasına zemin hazırlamaktadır olmaktadır. Örneğin, geçen yıl yapılan müdür yardımcılığı sınav soru ve cevapları da yayımlanmamış olmasına rağmen, 2004 yılı sınav soru ve cevapları, bu sınav öncesinde bastırılan kitaplarda yer alabilmiştir. Yayınevleri ve dersaneler sınav soru ve cevaplarını yayımlayabilmek için gerek bakanlıktaki memurlarla gerekse de sınavın yapıldığı okuldaki müdür ve gözetmenlerle hiç istenmeyen ilişkilere girebilmektedir. Bu türden hiç istenmeyen olaylara fırsat verilmemesi için şeffaflığın prensip edinilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanununun 24'üncü maddesine göre sınav soru üretmek bakanlığın görevleri arasındadır. Dolaysıyla Bakanlığın ana hizmet birimi olan, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün, telif hakları gerekçesinin veya sınav sorularının çok güç üretildiği gerekçesinin arkasına sığınmaması gerekmektedir. Zira Kanunen zaten bu işi yapmakla görevlendirilmişlerdir?.

Yukarıda yer verdiğimiz gerekçelerden dolayı, bir an önce, soru ve cevapların açıklanarak sınava giren öğretmenlerin bilgilendirilmeleri gerekmektedir.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber