Dönüştürülen okullardaki öğretmenler mağdur edilmemelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Şubat 2011 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine ekleyeceği ek bir madde ile dönüştürülen okullardaki öğretmenlerin dönüştürülen Anadolu Liselerine toptan yer değiştirmesini sağlayabilir.

MEB, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliği yürürlükten kaldırmış, bu yönetmeliğin yerine 19.12.2010 tarih ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri İle Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliği yayınlamıştır.

Bu yönetmeliğe göre artık Anadolu Liselerine sınavla öğretmen alınmayacaktır.

Peki; Anadolu Liselerin öğretmen ihtiyacı nasıl giderilmektedir.

1-Özür grubu yer değiştirme kapsamında yapılan atamalarla,
2-İl içi ve il dışı isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında yapılan atamalarla,
3-Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 41.maddesindeki norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmesi kapsamında yapılan atamalarla,

giderilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığının Ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçilmesi kapsamında, genel liselerden bir kısmının Anadolu lisesine dönüştürülmesi bir kısmının da kademeli olarak kapatılarak teknik ve endüstri meslek lisesi, kız teknik ve meslek lisesi, otelcilik ve turizm meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, imam hatip lisesi, sağlık meslek lisesi, tarım meslek lisesi, yok programlı lise, mesleki ve teknik eğitim merkezi olarak yeni bir eğitim kurumu oluşturulması ile ilgili yazışmalar 06/05/2010 tarihli ve 3669 sayılı 2010/30 nolu Genelge doğrultusunda yürütülmektedir.

Bu genelge kapsamında Görev yaptıkları liseler Anadolu Liselerine dönüştürülen öğretmenlerde artık (Anadolu Liselerine sınavsız öğretmen atanacağına göre) yukarıdaki sıraladığımız atamalarla Anadolu Lisesine dönüştürülen kendi okullarına yer değiştirebileceklerdir.

13.8.2009 tarih ve 27318 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin "Kapatılan, dönüştürülen ve birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinin atamaları" başlıklı 26. maddesi b fıkrasındaki; "b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır." hükümlerine göre MEB, Anadolu Liselerine dönüştürülen okulların yöneticilerini dönüştürülen Anadolu Liselerine yönetici olarak atamalarını yapmaktadır.

Dönüştürülen okullardaki yöneticilere tanınan bu hak öğretmenlere tanınmamaktadır.

Milli Eğitim Bankalığının 19.12.2010 tarihi Öncesinde Anadolu Liselerine Sınavla öğretmen atanmasından dolayı bu hakkı öğretmenlere tanıması mümkün bulunmamaktaydı.
Fakat 19.12.2010 tarih ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri İle Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliği ile Anadolu liselerine artık sınavsız öğretmen atandığından Dönüştürülen okullardaki yöneticilere tanınan hakkın öğretmenlere tanınmasında bir engel kalmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine ekleyeceği ek bir madde ile dönüştürülen okullardaki öğretmenlerin dönüştürülen Anadolu Liselerine toptan yer değiştirmesini sağlayabilir. Yapılacak bu eklemede Dönüştürülen Anadolu Liselerinin 4 yıl içerisinde olabilecek norm kadrosu da hesaba katılmalıdır.

Bu uygulamaya Milli Eğitim Bakanlığının 13.04.2010 tarih ve 774.02/1038 sayılı Makam Oluru ile Anadolu Sağlık Meslek Liselerine dönüştürülen Sağlık Meslek Liselerindeki öğretmenlerde dâhil edilmelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liselerine ve diğer liselere dönüştürülen okullardaki Öğretmenlere bu hakkı tanımalıdır. Hem de bir an önce.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber