Anayasa Mahkemesi'ne Yargıtay-Danıştay ayarı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2011 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğinin ardından Yargıtay ve Danıştay'ın ?süper temyiz' itirazlarına neden olan maddede değişiklik yapılıyor. Yeni düzenlemeyle AYM, yüksek yargı kararlarını direkt iptal edemeyecek

NEVİN BİLGİN

Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay ve Danıştay kararlarını inceleme kararı için ara formül bulundu. Alt Komisyonda bulunan ara formül ile Anayasa Mahkemesi'nin, Yargıtay ve Danıştay'ın verdiği kararları direkt iptal etme yetkisi olmayacak. Kararların yeniden görüşülmesini isteyecek. Ancak Yargıtay ve Danıştay'ın aynı kararda ısrar etmesi durumunda nihai kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Uygun görmediği kararı iptal edebilecek.

YARGITAY'A DÜZELTME HAKKI

Referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği sonrasında, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay ve Danıştay kararlarını incelemesinin önü açılmış ve büyük tartışmalar yaşanmıştı. Yargıtay ve Danıştay yetkilileri Anayasa Mahkemesi'ne süper yetkiler verildiğini iddia etmişlerdi. Kamuoyundaki tartışma, Anayasa Komisyonu'nda da devam etmiş ve tasarı alt komisyona gönderilmişti.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanan Alt Komisyon, ara formülle tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Tasarı'nın 23 Şubat Çarşamba günü Komisyonda görüşülmesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru doğrultusunda insan haklarına aykırılık varsa tespit edecek. Yeniden yargılama yapmak üzere mahkemeye gönderebilecek. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre hakları ihlal olan kişilere ilişkin ilgili mahkeme yeninde yargılama yapacak. Yargıtay ve Danıştay'a düzeltme hakkı verilecek. Başvuru yeniden Anayasa Mahkemesi'ne gelebilecek. Anayasa Mahkemesi ikinci kez doğrudan karar verebilecek.

Meclis Anayasa Alt Komisyonu'nda değişikliklerle kabul edilen tasarıda, 50.maddede düzenlenen ?bireysel başvuru? tamamen değiştirildi. Komisyonun yaptığı değişiklikler şöyle:

YERİNDELİK DENETİMİ OLMAZ

Mahkeme yerindelik denetimi yapamayacak. İdari işlem ve eylemlerden dolayı karar veremeyecek. İdari karar alamayacak.

ÖN MESELE ÇIKARILDI

Anayasa Mahkemesi'nin ?ön mesele? yaparak bir konuda karar verebilmesi hükmü de metinden çıkarıldı.

ÜYELERE KIRMIZI PLAKA YOK

Tasarıdaki, ?üyelere kırmızı plakalı şahsa mahsus araba tahsis edilmesi? düzenlemesi de Maliye Bakanlığı'nın itirazı üzerine çıkarıldı.

PERFORMANS ÖDEMESİ KALDIRILDI

Anayasa Mahkemesi personeline performans ödemesi uygulamasından vazgeçilirken, aylık olarak 200 TL ek ödeme yapılması uygun bulundu.

YABANCI UZMAN ÇALIŞTIRILMASI

Tasarının mahkemeye dışarıdan uzman alınıın düzenleyen 33.maddesindeki hizmet alımı maddesi çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber