TBMM 23. Yasama Yılında çıkardığı yasalarla rekor kırdı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Şubat 2011 22:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Haziran'daki yapılacak seçimler nedeniyle 12 Mart tarihinden itibaren çalışmalarına ara vermesi beklenen 23. Dönem Meclisi, Anayasa değişiklik paketi başta olmak üzere vatandaşın günlük yaşamını etkileyen birçok önemli düzenlemeye imza attı22 Temmuz 2007 seçimlerin ardından oluşan 23. Dönem TBMM, vatandaşın günlük yaşamı kolaylaştıracak ve demokrasi çıtasını yükseltecek önemli düzenlemelere imza attı. Zaman zaman kavgaların yaşandığı TBMM Genel Kurulu'nun bazen sabahlara kadar süren çalışmalarını ardından çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

DUMANSIZ HAVA SAHASI*

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle sigara yasağı başlatıldı. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getirildi. Dumansız hava sahası hayata geçirildi. * Milli takımlarda başarı elde sporculara maaş bağlanması ile ödül verilmesi kararı alındı. * Tapu Kanunu'nda değişiklik yapılarak yabancıların Türkiye'de konut ve işyeri satın almalarının yolu açıldı. * 1 Mayıs'ta işçilerin bayramı rahat kutlayabilmesi için resmi tatiller arasında 1 Mayıs'ta eklendi

SEBZE VE MEYVE UCUZLAYACAK*

Üniversite ve devlete bağlı hastanelerde çalışan doktorların tam gün çalışmasını düzenleyen kanun kabul edildi. Doktorlara daha çok ulaşma imkanına kavuşan vatandaşın, muayenehaneye yönlendirilerek daha fazla para ödemesinin de önüne geçildi. * Hal Kanunu kabul edildi. Üreticilerin sebze ve meyveyi doğrudan pazara getirip satmalarına imkan sağlandı. Önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak yasa sebze meyve fiyatlarını ucuzlatacak.

BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI*

Torba Kanun ile vatandaşın devlete olan vergi ve SSK primleri olmak üzere birçok borcuna ödeme kolaylığı getirildi. * Borçlar Kanunu değiştirildi. Kiracılardan, kefillere kadar birçok kişiye yeni kolaylıklar getirildi. * Türk Ticaret Kanunu değiştirilerek ticarette yeni dönemin startı verildi. Kamyonlara yazı yazmak yasaklandı. Şehirler arası yolculuklarda lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

301 AYIBINA SON*

Sayıştay Kanunu ile ilk kez askeri harcamalar denetime açıldı. * Polislerin askerlik hizmetinden muaf olmalarına yönelik düzenleme yapıldı. 10 yıl polislik yapanlar askerliğini yapmış kabul edilecek. * Vatandaşlığa giriş ve çıkış şartları yeni kurallara bağlandı. Askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi uygulamasına son verildi.* TCK'nın düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 301. maddeden dava açılmasını önlemek için Adalet Bakanlığı'ndan izin alma şartı getirildi. * Vakıflar Kanunu'nda yapılan değişiklikler cemaatlere ait olan vakıf mallarının iade edilmesinin yolu açıldı. * Seçimlerde şeffaf sandık kullanılması, oy pusulalarının boyutlarını büyütülmesi, oy kullanılan yerlerdeki kartonların kaldırılmasını düzenleyen kanun çıkartıldı. * Yurtdışındaki seçmenlerin Türkiye'ye gelmeden bundukları ülkelerde oy kullanmalarına imkan sağlandı. Gurbetçilerin elektronik ortamda oy kullanmalarının yasal altyapısı oluşturuldu.

YARGIYA YENİ DÜZEN

23. Dönem TBMM'nin en önemli reformları Anayasa değişiklikleri oldu. AK Parti ile MHP'nin uzlaşması neticesinde 2008 yılında üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliği yapıldı. 411 oyla Meclis'te kabul edilen değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Meclis, 2010 yılında ise Anayasa değişiklik paketine imza attı. 23 maddelik Anayasa değişiklik paketi Meclis'te kabul edilmesinin ardından 12 Eylül'de referanduma sunuldu. Referandumda yüzde 58 kabul oyuyla Anayasa değişikliğe yürürlüğe girdi.23 maddelik Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı değiştirildi. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınırken, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının önündeki yasak kaldırıldı. Mayınlı arazilerin satışına ilişkin kanun tasarısı Meclis'te büyük tartışmalara neden oldu. CHP ve MHP, mayınlı arazilerin satışına ilişin tasarının çıkmaması için Meclis Genel Kurulu'nda bütün engelleme taktiklerini kullandı. Yargıtay ve Danıştay'daki daire sayısını artıran tasarı da Meclis'te tartışmalara neden oldu. CHP'liler yasayı engellemek için 500 geçici madde eklenmesine ilişkin önerge verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber