Yolsuzluğu adı karışan üst düzey bürokratlar görevden alınmaya başlandı

Haber Giriş : 31 Mart 2005 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığına adı karışan ve hakkında menfaat temin etmekten dava açılan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak görevden alındı. Eski FP milletvekili ve AKP'nin ilk kuruculanndan Albayrak, bakanlık müşavirliğine atandı. Albayrak hakkında Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava da halen sürüyor. Cumhuriyet'in aylar öncesinden ortaya çıkardığı Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığına adı kansan ve hakkında dava açılan Kemal Albayrak, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan kararla görevden alındı.

Kemal Albayrak, bakanlık müşavirliğine getirildi.
Albayrak'm adı, Esat Kurucu ile İbrahim Bilgehan Taşdelen'in kurdukları paravan şirket ZRG Group Dış Ticaret AŞ'nin akaryakıt kaçakçılığı olayına kanşmıştı. Albayrak, ZRG şirketince ithal edilen gazyağını Özel Tüketim Vergisi kapsamından çıkarmak ve yatırılmış olan 750 milyar liralık teminatın geri almabilmesi için Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı görevlilerince yapılan toplantılara katılmakla suçlanmıştı.

Hakkında fezleke düzenlendi
Gebze Cumhuriyet başsavcılığınca Kemal Albayrak, Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak ve Gümrük Müsteşar yardımcısı Hüsnü Güler'in de aralarında bulunduğu bürokratlar hakkında "çıkar sağlamak amaçlı suç örgütü kurmak, kaçakçılık, resmi evrakta sahtecilik" suçianndan fezleke düzenlendi. Bunun üzerine Sezai Ucarmak ile Hüsnü Güler görevden alındılar.

Başsavcılık 19 Temmuz 2004 tarihinde ise telefon dinleme kararının işadamları BilgehanTaşdelen ve Esat Kurucu için çıkarıldığı, bu nedenle de üçüncü kişiler açısından delil oluşturmayacağı gerekçesiyle Sezai Ucarmak ile Hüsnü Güler hakkında takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılığın bu kararı üzerine Ucarmak ile Güler göreve yeniden getirildiler. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak hakkında, Gebze Ağır Ceza Mahke-mesi'nde "devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etmek" suçundan dava açıldı.

Dava halen sürüyor

AKP'nin ilk kuruculan arasında yer alan Kemal Albayrak, FP'den Kınkkale milletvekili olarak parlamentoya'da girmişti. Kemal Albayrak hakkındaki dava halen sürüyor.

Elektrik Üretim AŞ'de AKP döneminde göreve getirilen üst düzey bürokratların tutuklanmasına neden olan operasyondan sonra, TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bulut da yolsuzluk iddialarıyla görevden alındı. Bulut'un personel alımı sırasında yolsuzluk yaptığı ileri sürülüyor.

Yolsuzluk operasyonuyla sarsılan Enerji Bakanlığı'nda sular durulmuyor. EÜAŞ'taki yolsuzluk operasyonunun ardından, AKP döneminde göreve getirilen TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fethi Bulut da personel alımındaki yolsuzluk iddialarına dayanılarak görevinden alındı. Enerji Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili olarak müfettiskrinin çalıştığını belirtirken Fethi Bulut'un yakın çevresine "Görevden alınmadım, allımı ben istedim" dediği öğrenildi. Elektrik Üretim AŞ'de yapılan ve EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade'ye kadar uzanan yolsuzluk operasyonunun ardından, şimdi de TEDAŞ yolsuzluk iddialarıyla gündemde. AKP döneminde göreve getirilen ve Enerji Bakanlığı'nın önde gelen bürokratları arasında gösterilen TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fethi Bulut, görevinden alındı. Bakanlık yetkilileri, Fethi Bulut'la ilgili olarak personel alımı sırasında yolsuzluk yaptığı iddiaları bulunduğunu ve konuyu TEDAŞ ve Enerji Bakanlığı müfettişlerinin incelediğini belirttiler. Bulut'un ise yakın çevresine "Ben görevden alınmadım, affimı istedim" dediği öğrenildi.

Bulut: Affimı istedim

Bulut'un hakkında herhangi bir yolsuzluk iddiası bulunmadığını savunduğu ve "Ben ne yolsuzluk yaptım, ne de hakkımda açılmış bir soruşturma var. Aramı istedim ve görevimi bırakanı. Üstelik beni görevden alacak makam Enerji Bakanlığı değildir" dediği belirtildi. AKP'nin önde gelen bürokratları arasında bulunan Bulut, bir süre vekâleten TEDAŞ Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Bulut'la ilgili iddialar CHP tarafından gündeme getirilmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem 16 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Bulut'un kamuda üst düzey görev alamayacağına dair idari tedbir kararının siciline işlendiğini ve konuyla ilgili açtığı mahkemeyi de kaybettiğini iddia etmişti.

Cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber