Devamlı bilgisayar başında bulunan memurlara en azından ekran koyucusu alınsın...

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar kullanımı sırasında gözler bir çok etkene bağlı olarak az ya da çok etkilenir. Bu etkenler arasında monitörün özelliği, kullanıcının pozisyonu ve var olan göz hastalığı için gözlük kullanıp kullanmaması, odanın aydınlatılması, ekranda ki ışık yansımaları, kullanılan zemin ve karakter özellikleri sayılabilir. Bilgisayar kullanımına bağlı gözlerde yorgunluk, yanma hissi, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, bulanık ya da çift görme gibi yakınmalar sıktır. İş yerinde yapılan bazı düzenlemeler ve kullanıcıların eğitimi ile bu sorunların bazıları önlenebilir. Ancak bu eğitiminin verilmesi kimsenin aklına gelmemektir.

Bilgisayar kullanırken kullanıcılar göz kapaklarını farkında olmadan daha az açıp kapatırlar. (Ortalama dakikada 12 olan kırpma sayısı, bilgisayar kullanımı sırasında dakikada beşe kadar düşebilmekte, bu da kuru göz yakınmalarına yol açabilmektedir). Bilgisayar monitörlerinden yayılan negatif yüklü partiküller, insan bedeninde ve gözlerde negatif elektrik yükü oluşturarak havadaki pozitif yüklü toz parçacıklarını çekip gözlerde konjonktivite bağlı yakınmalara neden olabilmektedir.

Bir takım göz kusuru bulunan kişiler ekrana olan uzaklığı koruyamadıklarından olumsuz etkilere daha çok maruz kalabilmektedir. Özellikle 40-50 ve üzeri yaşlardaki arkadaşların bilgisayar kullanırken 50-70 cm. mesafeye düzenlenmiş gözlük kullanması gerekmektedir.

Devamlı surette bilgisayar başında bulunan kullanıcılar kısa bir zaman sonra yukarıda saydığım şikayetlere başlamaktadırlar. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarına bu hususta bir eğitim verilmelidir. Ayrıca bilgisayar kullanıcısı adı altında tazminat verilmelidir diye de düşünüyorum. Çünkü her ne kadar Cezaevi personeline 5 yıllık yıpranma düşünülmekte ise de; asker ve polisimize görev zorluğu nedeniyle 5 yıllık bir yıpranma verilmektedir. Yer altına çalışan işçilerimize de bir takım haklar verilmektedir. Devamlı bir şekilde bilgisayar başında çalışan arkadaşlarımıza bırakın yıpranma tazminatını, bilgisayarlara ekran koruyucu dahi takılmamaktadır. Ben buradan bilgisayar başında çalışan arkadaşlara yorum bırakma suretiyle gözleri ile ilgili sorunlarını dile getirmelerini, böylelikle olayın ciddiyetini kamuya yansıtılmasını istiyorum.

Mestan DOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber