7 asker Tuğgeneral Zeki Es'in mayınlattığı bölgede şehit düştü

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Şubat 2011 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurca'da 7 askerin şehit olmasına neden olan mayın patlamasına ilişkin davada tanıklar da Tuğgeneral Zeki Es'i işaret etti. Binbaşı Zafer Güvercin ve Astsubay Güven Yılmaz, facianın Es'in emri ile mayın döşenen bölgede yaşandığını söyledi.

İLHAN TOPRAK

Hakkari Çukurca'da 7 askerin şehit olmasına neden olan mayın patlaması ile ilgili davanın 6. duruşmasına dün devam edildi. Binbaşı Zafer Güvercin'in tanık olarak dinlendiği sabah oturumunda şehit yakınları olayda sorumlu olduğunu iddia ettikleri Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğgeneral Zeki Es'in cezalandırılmasını talep etti. Güvercin kendisine verilen ve mayınların bulunduğu yeri gösteren krokilerle mayın patlamasının olduğu yerin yakın olduğunu söyledi. Duruşma diğer tanıkların dinlenmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 14 Mart'ta ertelendi. Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında tanık olarak dinlenen Binbaşı Zafer Güvercin, mayın patlaması olayı olmadan 6 gün önce Hantepe'nin güvenliğinin sağlama emri aldığını bu emir doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Uzman Çavuş Nizamettin Ekertop'un bölüklere mayınlar konusunda kılavuzluk yaptığını söyleyen Güvercin, mayınların bulunduğu yerlere ait krokilerin kendisine birkaç gün önce verildiğini ve bu krokilerde yaklaşık 10-12 adet mayın yerinin bulunduğunu gösterir bilgilerin yer aldığını söyledi. Binbaşı Güvercin, harekat üssünden termal kamera ile harekatı takip ettiğini belirterek, mayın patlaması sonucu şehit olan askerlerin bulunduğu 8. bölüğün Şimil Sırtına paralel hareket ettiğini söyledi.

ÇEKER'İN SÖZLERİ YALANLANDI

Binbaşı Güvercin, verilen krokilerde mayınların yerleri gösterildiğini ve bu krokileri harita üzerinden de incelediğini söyledi. Müşteki avukatlarından (Şehit ailelerinin avukatı) Hayrettin Açıkgöz'ün "Mayınların bulunduğu yeri gösteren krokiler ile mayın patlamasının olduğu yer aynı yer mi?" sorusu üzerine Binbaşı Güvercin, "Buna kesin bir cevap veremeyeceğini ancak birbirlerine yakın yerler" cevabını verdi.

Davanın bir diğer tanığı Astsubay Güven Yılmaz ise 1 Mayıs'ta bölgede yapılan arama çalışmalarında 120 milimetrelik havanlardan yapılmış tuzaklama bulunduğunu bu tuzaklamaların Tuğgeneral Zeki Es'in talimatı ile Uzman Çavuş Taylan Çeker tarafından Hantepe bölgesine döşendiğini söyledi. Kendisinin bu olayın tanığı olduğunu söyleyen Yılmaz, askerlerin ölümüne sebep olan mayınların Çeker tarafından döşenen mayınların bulunduğu nokta ile aynı olduğunu dile getirdi. Böylece Tuğgeneral Zeki Es ile diğer sanıkların ifadelerindeki 1 Mayıs'ta bulunan PKK'ya ait EYP'lerin (El yapımı patlayıcı) Fatih Taylan Çeker tarafından imha edildiği iddiası da yalanlamış oldu. Durusmada söz alan şehit Babası Halil Demir ise Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğgeneral Zeki Es'i kastederek, "Oğlumun ölümüne bunlar sebep oldu. idam edilmelerini istiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber