Aile mahkemeleri mercek altında
Eski eş veya sevgili cinayetine kurban giden kadınlara her gün bir yenisi eklenirken, hükümet aile mahkemelerinin işleyişini yakın markaja aldı. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün 2008'de başlattığı "Türkiye'de Aile Mahkemeleri Uygulaması ve Uygulamanın Değerlendirilmesi" araştırması tamamlandı. Araştırmada aile mahkemelerinde eğitimli personel eksikliği bulunduğuna dikkat çekilirken, duruşma salonları ve hakimin oturduğu kürsüye yönelik de ilginç tespitler yer aldı. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 12 bölgede, 114 aile mahkemesinde yapılan saha araştırmasında şu tespitlere yer verildi:
UZMAN YOK: Aile mahkemelerinde en büyük sıkıntı uzman ve eğitimli personel eksikliği. Hakimler sulha davette uzmanlardan yeterince yararlanamıyor. Ayrıca mahkemelere görev yapanların çoğunlukla konuyla ilgili uzmanlık alan bilgisi olmadığı saptandı.
NAFAKA SIKINTISI: Aile hâkimleri tedbir nafakasının aciliyeti konusunda her zaman aynı duyarlılığı göstermiyor. Nafaka borcunu ödemeye ilişkin yasal düzenlemelerin caydırıcı olmaması nedeniyle nafakalar zamanında tahsil edilemiyor. Hükmedilen nafaka tutarları kişinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor.
DURUŞMA SALONLARI SOĞUK: Aile mahkemelerinin duruşma salonlarının soğuk görüntüde olması ve hakimin yüksek kürsüde oturması özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde rahatsızlık yaratıyor. Bu konuda uzman görüşleri alınarak, duvarlar daha sıcak renklerde olmalı, resimler asılmalı. Hakim yüksek kürsüde oturmamalı. Aile ve çocukların bulunduğu bekleme odalarına oyuncak, kitap gibi materyaller yerleştirilmeli.
KORUMA KARARI MESAİYE BIRAKILAMAZ: Koruma kararı verilmesinde sadece aile mahkemelerinin görevli kılınmaları nedeniyle mesai saatleri dışında ve hafta sonları "koruma" kararı alınamaması ciddi sonuçlara neden oluyor.
GİZLİLİK OLMALI: Duruşmaların aleni olması nedeniyle başka dosyaların tarafları da duruşma salonunda bulunuyor. Bu durum kişilerin anlatım rahatlığını olumsuz etkiliyor, davanın sağlıklı çözümlenmesini engelliyor.