Görevde Yükselmede MEB'e Özel Düzenleme

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinde bugün değişilik yapılmıştır. Yapılan değişilik Milli Eğitim Bakanlığında çalışan yardımcı hizmetler sınıfındaki hizmetlilere ilişkin özel bir değişikliktir. Değişilik ile Milli Eğitim Bakanlığındaki "memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere" yapılacak atamalarda eğitim yapılmadan sınav yapılabilecektir.

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

01/04/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğin metni şu şekildedir:"Geçici Madde 6 ? Milli Eğitim Bakanlığınca bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen görevlere yapılacak atamalarda 8 inci maddede öngörülen görevde yükselme eğitimi şartı 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz."

Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğiinin 5'inci maddesinin (c) bendinde "c) Memur, Muhasebeci, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Şoför ve bu düzeydeki görevlere atanabilmeleri için en az orta öğrenim, görmüş olmaları şarttır." hükmü, 8'inci maddesinde ise "(Değişik: 21/9/2004 tarih ve 2004/8246 sayılı B.K.K., R.G. 28.12.2004- 25684 R.G.) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, atama yapılacak görevler için en az 75 saat olmak üzere, düzenlenecek görevde yükselme eğitim programına katılmaları gerekir. Ancak, kurumlar tarafından, zorunlu hallerde en fazla 10 saate kadar mazeret izni verilebilir. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde bu süre şartı aranmaz" hükmü yer almaktadır.

Bu değişiklik ne anlam ifade etmektedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki "memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere" atama yapabilmek için önce 75 saatlik eğitim verilmesi, sonra sınav yapılması gerekmektedir. İşte yapılan bu yeni değişiklik, Milli Eğitim Bakanlığındaki memurlar açısından, 31/12/2005 tarihine kadar, bir istisna getirmekte ve eğitim şartını kaldırmaktadır. Ancak, sınav kaldırılmamıştır. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı eğitim vermeksizin yapacağı bir sınav ile memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere atama yapabilecektir.

Uzun süredir beklenen bu yönetmelik değişikliği ile Milli Eğitim Bakanlığında yardımcı hizmetli olarak çalışanların belirtilen unvanlara atanabilmesi için sorun olarak görülen bir madde kaldırılmıştır. Artık sadece Milli Eğitim Bakanlığının bir sınav yapması kalmıştır.

Yukarıda bahsedilen tüm hususlar Milli Eğitim Bakanlığı açısından ve 31/12/2005 tarihine kadar geçerli olup, diğer kamu kurumlarındaki memurlar açısından varolan uygulamaya (yani memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför ve bu düzeydeki görevlere önce eğitim sonra sınav ile tama yapılması uygulamasına) devam edilecektir.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber