Devlet ve özel sektör el ele verdi, 180 hükümlü işe kavuştu
Hırsızlık, cinayet ve gasptan hapis yatan H.C., S.Y. ve Ş.M. cezaevinden çıktıktan sonra aylarca iş aradı ancak bulamadı. Umutlarını yitirmek üzereyken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu imdatlarına yetişti. Şimdi onlar kargo şirketi, belediye ve esnaf odasında ekmeğini kazanıyor.
"Cezaevinden çıktım. Günlerce aç gezdim. Bir gün sokakta ATM'den para çeken bir kadın gördüm. Aklım, gasp edip etmemek arasında gidip geldi. Demir parmaklıkları düşündüm ve vazgeçtim..." Bu sözler, hırsızlık suçundan 3 yıl hapis yatan H.C.'ye ait. Cezaevinden çıktıktan sonra hayata adapte olamayan yüzlerce hükümlüden biriyken, onun şansı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu'na başvurmasıyla dönmüş. Kurul tarafından özel bir kargo şirketinde işe yerleştirilmiş. H.C. ile aynı kaderi paylaşan hükümlülerin özgürlüğüne kavuştuktan sonra bir daha suça bulaşmaması için çalışan Koruma Kurulu, bugünlerde oldukça yoğun. Ülkenin önde gelen işadamlarıyla görüşen kurul üyeleri, Ümit Boyner, Mustafa Koç ve Bülent Eczacıbaşı gibi isimlerden, hükümlülerin istihdamı için söz almış. Şu ana kadar da 180 hükümlü işe yerleştirilmiş. Kimi kargo şirketinde, kimi belediyede kimi de esnaf ve sanatkârlar odasında ekmeğini kazanıyor.
Cezaevinden çıkan mahkûmların en büyük sorunu işsizlik. Bu yüzden birçok hükümlü hayata uyum sağlayamıyor ve tekrar suça bulaşıyor. Cinayetten 12 yıl cezaevinde yatan S.Y. (30) ve işlediği gasp suçundan ömrünün 5 yılını hapiste geçiren Ş.M. (32) de bunlardan ikisi. Mahkum olduktan sonra ailesinin dağıldığını, 3 çocuğunun perişan olduğunu söyleyen Ş.M., cezasını tamamladıktan sonra uzun süre iş aradığını ancak sabıkalı olduğu için kimsenin yardımcı olmadığını ifade ediyor. Koruma Kurulu'ndan tesadüfen haberdar olan Ş.M., başvurduktan kısa süre sonra belediyede çalışmaya başlıyor. Ailesi ve çocuklarına da nakdi yardım yapılıyor. Özgür kaldıktan sonra benzer hadiseleri yaşayan S.Y.'nin de çaresizliği Koruma Kurulu'na müracaat etmesiyle son buluyor. S.Y. şimdi Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nda sekreter olarak çalışıyor.
Ceza İnfaz Kurumu'ndan salıverilen hükümlüleri meslek veya sanat edindirmeye çalışan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu, kendi çabasıyla işadamları ile görüşüyor. Onlardan, hükümlülerin istihdamı için yardım talep ediyor. Kurul üyesi ve İstanbul Denetimli Serbestlik Şube Müdürü Erdal Başçı, yılbaşından bu yana 17 kurum ve kişiyle görüştüklerini anlatıyor. Bunlar arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş ve Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Nur Meral de var. Hepsinden istihdam konusunda destek sözü aldıklarını belirten Başçı, bugüne kadar birçok hükümlü ve yakınına el uzattıkları bilgisini veriyor: "Hükümlülerden 12'sine psikolojik tedavi desteği, 260'ına ayni ve nakdi yardım, 180'ine iş, 12'sine eğitim, 10'una sağlık ve 14'üne de kredi yardımı sağlandı." Koruma Kurulu, suçtan zarar görenlerin karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunların çözümünde yardımcı oluyor. Cezasını tamamlayan hükümlülere iş buluyor, araç ve kredi almalarında ve işyeri açmalarında rehberlik ediyor. Çocuk, genç ve yetişkin hükümlülerin öğrenimlerini devam etmelerine yönelik her türlü tedbiri alıyor.