Emniyette 'dergi skandalı' büyüyor!

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB'nin 2002'de hazırladığı İlerleme Raporu'nda 'Bu önemli bir gelişmedir' diyerek övdüğü Polis Akademisi'nin hazırladığı AİHM Kararları Dergisi de yasaklandı....
Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki dergi yasağının Polis Akademisi'nin çıkardığı 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları Dergisi'ni de kapsadığı ortaya çıktı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı'nın Polis Akademisi öğrencileri tarafından çıkarılan 'Akademik Bakış' dergisinde bir söyleşisi yayımlanmıştı. Avcı'nın, "Çetelerde resmi görevliler var" sözlerine MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun tepki gösterince, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner de, Emniyet'ce çıkarılan iki dergi dışındaki tüm dergileri kapatmıştı.

Kapanan dergiler arasında Polis Akademisi'nce çıkartılan 'AİHM Kararları Dergisi' de bulunuyor. Bugüne kadar dokuz sayısı çıkan dergi, AİHM'nin güncel kararlarını içeriyordu. Polis ve yargı için referans niteliği taşıyan derginin 10. sayısının şu an baskıda olduğu ve kapatılma talimatına rağmen baskısının sürdüğü öğrenildi.
'AİHM Kararları Dergisi', AB' nin de övgüsünü almıştı. AB, 2002'de hazırladığı İlerleme Raporu'nun 'politik haklarla ilgili uygulamalar' bölümünde dergiyi övmüştü. Raporda dergi, 'polisin insan hakları duyarlılığını geliştirme aracı' olarak nitelenmiş ve "Bu önemli bir gelişmedir" değerlendirmesi yapılmıştı.

Akademi çare arıyor
Polis Akademisi, bu dergiyi yasak kapsamından çıkarabilmek için çare aramaya başladı. Aydıner'in emrinin, akademinin dergilerini kapsayıp kapsamadığı araştırılmaya başlandı.

Polis Yükseköğretim Kanunu'nun, Polis Akademisi'ni 'memur ve amir düzeyinde personel yetiştiren, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri yürüten, bilimsel özerkliğe sahip bir yükseköğretim kurumu' olarak tanımladığı, dolayısıyla akademiye yasayla verilen yayın çıkarma yetkisinin genel müdürün emriyle alınmayacağı görüşü ağır basıyor. Akademi, bu yasa hükmünü gerekçe göstererek dergiyi kurtarmaya çalışacak. Bu olmazsa, dergiye sivil bir yayıncı aranacak.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber