İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı'na müdür oluyor

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şubat ayına kadar müzenin müdürü olan Dr. Filiz Çağman, 40 yıl hizmet verdiği müzeden 61 yaşını doldurduğu için emekliye ayrılmıştı. Ortaylı'nın başına geçeceği, Topkapı Sarayı 527 yıl önce Fatih Sultan Mehmet devrinde İstanbul'da Sarayburnu sırtları üzerinde kuruldu.

Osmanlı dönemini yakından bilen tarih profesörü İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı'na müdür oluyor.

Şubat ayına kadar müzenin müdürü olan Dr. Filiz Çağman, 40 yıl hizmet verdiği müzeden 61 yaşını doldurduğu için emekliye ayrılmıştı.

Henüz resmi yazışmalar yapılmadı ancak aynı göreve haziran ayında tarih profesörü İlber Ortaylı'nın atanmasına karar verildi.

Ortaylı, Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. 'Tanzimat sonrası mahalli idareler' ile doktor, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman nüfuzu' çalışmasıyla da doçent oldu.

İlber Ortaylı'nın, Osmanlı tarihinin 16'ncı ve 19'uncu yüzyıl ve Rusya tarihiyle ilgili pek çok makalesi yayımlandı. Ortaylı, uluslararası Osmanlı etüdleri komiteleri yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji cemiyeti üyesi.

Ortaylı'nın başına geçeceği, Topkapı Sarayı 527 yıl önce Fatih Sultan Mehmet devrinde İstanbul'da Sarayburnu sırtları üzerinde kuruldu.

Osmanlı padişahları, Fatih devrinden Abdülmecid'e kadar Topkapı Sarayı'nda oturdu ve imparatorluğu buradan yönetti.

Önünde toplar durması nedeniyle 'Topkapı Sarayı' denilmeye başlanan sahil sarayı, 3 nisan 1924'de Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirildi.

700 bin metrekarelik bir alanda bulunan sarayda, kasırlar, köşkler, devlet daireleri, saray halkına ayrılan koğuşlar, camiler, kütüphaneler ve büyük bir mutfak bulunuyor.

CNNTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber