Kredi kartında limit, maaşın iki katına iniyor...

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 23 Şubat'ta hazırlayarak, kamuoyunda tartışılan Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı'na son şeklini verdi.

Hürriyet-Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e dün akşam saatlerinde gönderildiği bildirilen taslakta, kartların limiti, kullanımı ve cezalarla ilgili bazı değişiklikler yapıldı.

BORCUNU AKSATAN KART YOK:

Taslağın ilk halinde, kart borcunun asgari tutarını üç ayda ödemeyenler için ?iki yıl süreyle kart vermeme' yasağı ise sürekli hale getirildi. Aynı maddede düzenlenen ?üç ay ve bir yılda dört kez ödemeyenler' bölümünde ?bir yılda dört kez ödememe' bölümü çıkarıldı.

LİMİT AZALDI:

Kredi kartı limiti için ilk taslakta getirilen ?aylık ortalama gelirin üç katı', aylık gelirin iki katı olarak değiştirildi.

HAKSIZ KULLANIM ZARARI:

Taslağın ilk halinde kartın çalınıp, kaybedilmesi ve bilgilerin kaybolması halinde, kart sahibini, bildirim anına kadar yapılan hukuka aykırı kullanım zararlarının 150 milyon lirasından sorumlu tutan düzenlemede de değişiklik yapıldı. Yeni taslağa göre, çalınma halinde kart sahibinin ödeyeceği zarar ?bildirimden önceki 24 saat içindeki hukuka aykırı kullanımın 150 milyon lirasıyla' sınırlandırıldı.

KARTIN ARKASI İMZALANACAK:

Yapılan diğer bir yeni değişiklikle de kartın arkasında imza hanesinin kart sahibi tarafından imzalanması zorunluluğu getirildi.

12 PUNTO ZORUNLULUĞU YOK:

Taslağın ilk halinde kart sözleşmesinin koyu renk ve en az 12 punto büyüklükte düzenlenmesi zorunluluğu kaldırılarak, bu konudaki düzenlemenin Kurul'ca yapılması yönünde değişiklik yapıldı.

ÖFK KARTINDA FAİZ KAR PAYI OLACAK:

Taslağa yeni eklenen diğer bir maddeyle, ÖFK'ların çıkardığı kartlarda, faizin kar, gecikme faizinin ise gecikme cezası olarak uygulanacağı belirtildi.

CEZALARA ÇEKİDÜZEN:

Kart çıkaran kuruluşların yasaya uymamaları durumunda getirilen idari para cezalarında, taslağın ilk halinde yer almayan alt sınırlar konuldu.

SAHTECİLİĞİN CEZASI DÜŞTÜ:

İlk taslakta kart sahteciliği için getirilen 2-4 yıl hapis cezası 1-3 yıla indirildi. İzinsiz kartlı sistem kurup kart çıkaranlar için öngörülen 3-5 yıl hapis cezasının ise 1-3 yıla düştüğü görüldü.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber