'Ziraat Fakülteleri yeniden yapılandırılsın'

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Nurettin İsmailçelebioğlu, ziraat mühendisliği mesleğinin istihdam yetersizliği nedeniyle arzu edilen meslek gruplarının dışına itildiğini, mezunlarının iş bulamadığını belirterek, ziraat fakültelerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Nurettin İsmailçelebioğlu, ziraat fakültelerinin sayılarının azaltılması veya en azından sabit tutulması yerine her geçen gün yeni ziraat fakülteleri açıldığını, öğrenci sayılarının da buna mukabil arttığını ifade ederek, "Bu durum, ziraat mühendisliği mesleğinin arzu edilmeyen bir meslek olmasına ve kenara itilmesine neden olmaktadır" dedi.

Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi'nin 8 yıl önce başlattığı yeniden yapılanma çalışmalarının gelinen noktanın memnun edici olmadığını, ziraat mühendisliği eğitim-öğretiminin tek sisteme indirilmesinin güzel bir gelişme olmasına rağmen, her yeni sistem yeni öğrenci alımını öngördüğünden karmaşa doğduğunu kaydeden Prof. Dr. İsmailçelebioğlu, bu sorunların ortadan kalkabilmesi için tarım üniversitesinin kurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Çelebioğlu, "Ziraat mühendisliği mesleğini kurtarmanın tek yolu, tüm Türkiye'de bir tek tarım üniversitesinin kurulmasını sağlamak olacaktır. Bunun için bundan önceki eğitim ve öğretim döneminde mevcut olan bölümler aynen alınarak ve gerekiyorsa bunların sayıları artırılarak 10 yeni fakülte kurulmalıdır. Tarım makineleri ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, toprak-su ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, tarımsal yapılar ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, sulama ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, tarımsal ekonomi ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, tarla bitkileri ve tarımı ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, bağ bahçe bitkileri ve tarımı ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, hayvansal üretim ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, bitki koruma ziraat yüksek mühendisliği fakültesi, gıda teknolojisi ziraat yüksek mühendisliği fakültesi oluşturulmalıdır. Halen öğretimlerine devam eden ziraat fakülteleri, bulunduğu bölgelerin tarımsal çeşitliliği yönünde örneğin, 'Tarım Üniversitesi Ordu Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü' gibi tam teşekküllü araştırma enstitülerine dönüştürülmeli veya lisans programlarına dönüştürülerek, bölümler oluşturulmalıdır. Araştırma enstitüleri de eğitim amacıyla devreye sokulmalı veya bunlar da tarım üniversitesine bağlanmalıdır. Eğer mümkünse bazı yönetsel değişikliklerle, tarım üniversitesine alınacak öğrenciler için ÖSYM sınavlarında sayısal veya matematik-fen türünden bir taban puanı konulmalıdır. Bu taban puanın üzerinde olan öğrenciler, ilan edilen kontenjan sayısı kadar alınmalıdır. Bunun yanında kontenjan yüksek tutulmamalıdır. Ek kontenjandan öğrenci alınmamalıdır" diye konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber