En çok 'etik ihlali', tıp alanında
Toplumsal Etik Derneği Genel Başkanı Ahmet Akgün, ''son yıllarda en çok etik ihlalinin tıp alanında görüldüğünü'' öne sürdü.
Akgün, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, insan onuru ve kişi haklarına saygılı, insana zarar vermeyen, doğru, yansız, adil ve daima iyiyi yapmak için gece gündüz çalışan doktorların Tıp Bayramı'nı kutladı.
Ulusal Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün doktorlara, hastanın cinsiyeti, ırkı, dini, milliyeti, mezhebi, ahlakı, karakter ve kişiliği, toplumsal durumu ve siyasal düşüncesi ne olursa olsun muayene ve tedavi konusunda en üst düzeyde dikkat ve özen gösterme yükümlülüğünü öngördüğünü belirten Akgün, şunları söyledi:
''Doktorlar mesleğe başlarken 'Hipokrat Yemini' ederek yükümlülüklerini üstlenmektedir. Ancak, son yıllarda maalesef en çok 'etik ihlali' tıp alanında görülmektedir. Bazı doktorların gerekmediği halde hastalara cerrahi müdahalede bulunarak para almalarını veya çok gerektiğinde yaptıkları ameliyatlardan ekstra (bıçak parası) almalarını 'etik dışı' davranış olarak görmekteyiz. Bu bağlamda etik ilkelerin uygulanmasında meslek örgütlerine de görev düşmektedir.
Tıp fakültelerinin müfredat programında değişiklik yapılarak öğretim boyunca her yıl okutulacak şekilde 'Tıp Etiği' dersi konulmalıdır. Ayrıca özel ve devlet hastanelerindeki doktorlara ve yardımcı hizmet personeline 'Meslek İçi Etik Eğitimi' yaptırılmalıdır.''