Ayva: Merkezi özürlü sınavı Mayıs veya Haziran ayında olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2011 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, ?Özürlüler artık tek sınavla memur olacak. Arkadaşlar çalışıyor, mayıs veya haziran ayında bu sınav yapılabilir.? dedi. İzmir Üniversitesi (İÜ)'nde, moderatörlüğünü Dr. Zafer Parlak'ın yaptığı "Engelli Hakları ve Yerel Yönetimler" konulu bir panel düzelendi. Panele konuşmacı olarak Milletvekili Ayva, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ender Şenol, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) Üyesi Prof. Dr. Önder Kütahyalı ve İÜ İdare Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Çınarlı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, panele katılan engelli dernekleri başkanları ve dinleyicilere, her sene beş engelli öğrencilerine burs vereceklerini söyledi. Daha sonra söz alan görme engelli Milletvekili Lokman Ayva ise kanunların genellikle normal vatandaşlar için yapıldığını, engellilerin düşünülmediğini belirtti. "Torba" kanunla engellilerin de bazı özel haklara kavuştuğunun altını çizin Ayva, ayrımcılığa 6 aydan başlayan hapis cezaları verilebileceğini vurguladı: ?Bundan sonra kamu kurumularına özürlü memur alınırken ayrı sınav olmayacak. Özürlelere tek merkezî sınav yapılacak.? şeklinde konuştu. Engellilerin, Devlet Personel Başkanlığı'nca özel durumları dikkate alınarak memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edileceğini belirten AK Parti Milletvekili Ayva, engelli çalıştırmayan kuruma idari ceza getirildiğini, kuruluş kanunlarına ve bütçe türlerine bakılmaksızın bütün kamu kurum ve kuruluşlarının toplam dolu memur kadrosu ve dolu sözleşmeli personel pozisyonu oranının da arttırıldığını kaydetti.

Özel eğitimde zihinsel engelli oranının yüzde 40'tan 20'ye düşürüldüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şenol ise kamuya daha fazla engelli vatandaşın girebileceğini belirtti. Özlük haklarıyla ilgili yönetmeliklerin 2006 yılından bu yana zor da olsa iyileştirildiğini kaydeden Ender Şenol, mecburi engelli personel oranının da yüzde 5 olacağını, hizmet ve görev veya unvanın zorunlu kıldığı hallerde ise ilgili kurumların önerileriyle, belirtileni aşmamak üzere farklı oran tespit edilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kütahyalı da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüslerinde, bazı kişilerin rahatsız olmasından dolayı kaldırılan sesli durak anonslarının yalnızca görme engelliler değil, turistler için de faydalı olduğunu, metro çalışmaları kadar gürültü yapmadığını vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Çınarlı ise engellilerin, haklarını aradıkça kazanacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber