Türkiye'deki binaların yüzde 90'ı ısı yalıtımsız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2011 16:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, ülkede 8 milyon bina bulunduğunu, bunların ancak yüzde 10'unun ısı yalıtımlı olduğunu açıkladı.

TTMD, Erzurum, Samsun ve Kayseri'de, ısı yalıtımı ve enerji verimliliği konusunda 'Yeşil Meslekler İçin Gençlerin Eğitim Projesi'ni başlattı. Projenin tanıtım toplantısına katılan Ünlü, Türkiye'nin enerji konusunda savurgan olduğunu söyledi. Ülkede 8 milyon bina bulunduğunu dile getiren Ünlü, bu binaların yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu ifade etti. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 75'ini ithal ettiğini dile getiren Ünlü, "Her yıl ortalama 50 milyon dolar tutarında enerji ithal ediyoruz. Isı yalıtımında alınacak küçük önlemlerle ortalama 11 milyon dolar tasarruf etmemiz mümkün. Ancak bizler tedbir almak yerine ev ve işyerlerimizdeki enerjinin yüzde 90'ı ile maalesef sokağı ve havayı ısıtıyoruz." dedi.

BİNALAR DA KİMLİK SAHİBİ OLACAK

Isı yalıtımının ülke ekonomisi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Cafer Ünlü, Erzurum'daki konutların, İsviçre'deki konutlara göre ısınmak için 450 kat daha fazla enerji tükettiğini iddia etti.

Enerji verimliliği konusunda hükümetin 2007 yılında yönetmelik çıkarttığına da değinen Ünlü, "Yeni ısı yalıtımı yönetmeliğine göre 2017 yılının mayıs ayına kadar bütün eski binaların ısı yalıtımı yaptırmış olmaları gerekiyor. Aksi taktirde ısı yalıtım kimlik belgesini almamış olan konutların satış ve tapuda devri mümkün olmayacak." diye konuştu.

YEŞİL ENERJİ EĞİTİMİ VERİLECEK

Bu arada 'Yeşil Meslekler İçin Gençlerin Eğitimi Projesi' kapsamında makina, inşaat, elektrik ve mimarlık konularında lisans, ön lisans ve lise mezunlarından işsizlere 'Yeşil Enerji' eğitimi verilecek.

Cafer Ünlü, Türkiye'de ısı yalıtım mühendisi ve uzmanı konusunda büyük bir boşluk bulunduğuna vurgu yaparak, "Isı yalıtımında büyük bir açık var. Bu açığı düzenlediğimiz meslek edindirme kursları ile kapatmaya çalışacağız." diye belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber