CHP'de, ön seçim yapılacak iller... 70 vekil, liste dışı kalacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Mart 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'de 70 vekil liste dışı kalacak

CHP Genel Merkez yönetimi, hiçbir yerde önseçime gitmemeyi, bazı illerde ise hakim denetiminde aday yoklaması yapmayı planlıyor.

CHP yönetimi, özellikle 2007 seçimlerinde toplam 61 milletvekilinin çıkartıldığı Ankara, Adana, Antalya, Hatay, İstanbul, İzmir'de önseçim yapmayacak. Liste düzenlemesinin eski Genel Başkan Deniz Baykal'a bırakılması planlanan Antalya dışındaki bu illerin milletvekili listelerini Genel Başkan Kılıçdaroğlu bizzat belirleyecek. Grubunun büyük çoğunluğunu oluşturan illerin yanı sıra, diğer değişikliklerle CHP meclis grubundan yaklaşık 70 milletvekilini liste dışı kalması bekleniyor.

Okan KONURALP/ Hürriyet


Aday adaylarının gözü CHP Parti Meclisi'nde

CHP PM, ön seçim ve merkez yoklaması yapılacak illeri belirleyecek ve YSK'ya bildirecek. Kulislerde adaylığına kesin gözüyle bakılanlar arasında Baykal, Aygün, Cihaner ve Tarhan'ın adı sayılıyor

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün toplanacak MYK'da ön seçim yapılacak iller belirlenecek. MYK'da belirlenecek iller yarın günü olağanüstü toplanacak Parti Meclisi'ne sunulacak. MYK, Kılıçdaroğlu'nun bugün İstanbul'da DİSK'in düzenlediği toplantıya katılımı nedeniyle akşam toplanacak. Kılıçdaroğlu İstanbul'dan Ankara'ya döndükten sonra saat 18.30'da MYK'ya başkanlık yapacak. Bu toplantıda ön seçim yapılacak iller belirlenecek.

Ön seçim ve kriterler

VATAN'ın edindiği bilgiye göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'de ön seçim yapılmayacak, adaylar merkez yoklaması ile seçilecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de adaylar merkez yoklaması yöntemi ile belirlenecek. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda 30-35 civarında ilde ön seçim yapılabileceğini açıklamıştı.

Ancak CHP yönetimince yapılan değerlendirmelerde partinin güçlü olmadığı İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesi'nin bazı illerinde adayların ön seçim yöntemi ile belirlenmesi görüşü ağırlık kazandı. CHP kurmaylarınca ?seçim yöntemine ilişkin? yapılan bir diğer değerlendirme de CHP'nin güçlü olduğu, ancak eski Genel Başkan Baykal'ın kurmayları ile yeni yönetimin restleşme yaşama ihtimalinin olabileceği kentlerde de merkez yoklaması yapılması yönünde. Kılıçdaroğlu'nun eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın memleketi Antalya için de merkez yoklaması yöntemi ile aday belirleme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Ancak Deniz Baykal'ın ise kendi ilinde ön seçim ile aday belirlenmesini istediği ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de teşkilat genel merkez yönetimine önseçim için bastırıyor. Kılıçdaroğlu'nun daha önce gündeme getirdiği 30-35'ten daha az sayıda ilde ön seçim yapılabileceği ifade ediliyor. Bugün toplanacak MYK'da alınacak kararlar yarın yapılacak PM'ye sunulacak. PM sabah 09.00'da başlayacak. PM sürerken CHP'nin aday belirleme yöntemi ile bu yöntemlerin tercih edileceği iller saat 17.00'den önce Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı olarak iletilecek. PM'de ayrıca CHP'den milletvekili aday adayı olacakların partiye başvuru tarihleri ile başvuru sırasında ödeyecekleri ücret de netleşecek. CHP'de aday adaylığı başvurularının önümüzdeki haftadan itibaren başlaması ve bir hafta devam etmesi bekleniyor.

Af gündemi

PM'de eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde partiden ihraç edilen ve aralarında Gürbüz Çapan ve Fikri Sağlar'ın da bulunduğu 55 kişinin partiye tekrar dönmeleri konusunda gizli oylama da yapılacak. CHP tüzüğüne göre partiden ihraç edilenler, PM'nin onayı ile yeniden partiye üye olabiliyor. CHP'de, aday listelerinin YSK'ya son teslim tarihi olan 11 Nisan'dan önce CHP PM yeniden olağanüstü toplanacak. CHP MYK tarafından belirlenen ve genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilecek isimler PM'nin onayına sunulacak. Ergenekon davasından tutuklu bulunan Mustafa Balbay'ın aday gösterilmesi yönündeki tartışma da bu PM'de gündeme gelecek. CHP MYK ve ardından PM' nin olur vermesi durumunda Mustafa Balbay CHP listesine girecek.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

CHP'de milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa eden ATO eski Başkanı Sinan Aygün, YARSAV Başkanı Emine Tarhan, Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner'in adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor. Eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da aday gösterilmesinin kesin olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber