CHP'nin kanun teklifine göre, fakirler bedelli için para vermeyecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Mart 2011 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin bedelli askerlik kanun teklifine göre, yıllık geliri 12 bin TL'den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek. Yaş sınırının ?1 Ocak 1983'ten önce doğanlar? olarak belirlendiği, yararlananların ödemeyi taksitle de yapabileceği vurgulandı. 21 gün askerlik için yıllık geliri 12-25 bin TL arası olanlar 7 bin 500 TL, 25 bin TL'den fazla olanlar ise 15 bin TL ödeyecek.

CHP'nin bedelli askerlik kanun teklifinde yaş sınırı ?1 Ocak 1983'den önce doğanlar? olarak belirlendi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, dün TBMM'de ayrıntılarını açıkladığı teklife göre, yıllık geliri 12 bin TL'den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek. Yıllık geliri 12-25 bin TL arası olanlar 7 bin 500 TL, 25 bin TL'den fazla olanlar ise 15 bin TL ödeyecek. Bedelli askerlik düzenlemesinden yararlananlar 21 gün askerlik yapacak.

Bedelli tutarları, askerlik hizmetinin yerine getirildiği tarihten itibaren eşit taksitler halinde ödenebilecek,

taksitlendirme halinde ödenecek tutara TÜFE farkı

eklenecek. Ziraat Bankası'nda açılacak hesapta toplanacak bedelli ödemeleri öğrenci yurtlarının finansmanında kullanılacak. Bedelli askerlikten yaklaşık 100 bin kişinin yararlanacağını tahmin ediliyor. Buradan elden edilecek gelir, Maliye Bakanlığı'nda açılacak hesap ile Kredi ve Yurtlar Kurumu'na aktarılacak, yurt yapımında kullanılacak. Hamzaçebi şu bilgileri verdi:

2 yıla kadar taksit

Bedelli tutarının 2 yıla kadar taksitlendirilebilmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Gelir düzeyinin tespitinde ise beyan esas alınacak. Beyanın gerçek dışı olduğunun tespiti durumunda söz konusu kişi, normal süre kadar askerlik yapacak. Teklifimiz, gençlerin çalışma hayatından koparılmaması, amacını taşıyor.

Teklifimiz kamuya mal oldu. Başbakan ve hükümete çağrıda bulunuyorum. Bu beklentinin yaratılmasında AKP hükümetlerinin büyük rolü olmuştur. Başbakan'ın, sözünün gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. Başta AKP olmak üzere tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. Seçim için TBMM faaliyetlerini sonlandırmadan önce bir araya gelelim, bu teklifi yasalaştıralım.

Seçim yatırımı değil

Teklif, seçim yatırımı değil, ihtiyacın görülmesi. Eğer her şey seçim yatırımı olarak görülürse parlamentoda hiçbir düzenleme yapılamaz. Seçime doğru vatandaşın ihtiyacını karşılayacak hiçbir düzenlemeyi yapmamak gerekir gibi bir parlamento anlayışı olamaz. Böyle söyleyenler parlamentonun varlığını inkar ediyorlar.

Askerlik süresini kısaltılması tartışmalarında karşımıza, TSK'nın terörle mücadele ettiği gerekçesi çıkıyor. Bu, şüphesiz kimsenin elinin tersiyle bir tarafa atacağı gerekçe değildir. Ancak sözleşmeli er düzenlemesiyle birlikte terörle mücadelede yeni safhaya girilmiştir. CHP olarak olumlu baktığımız bu düzenlemeyle artık terörle mücadelede daha profesyonel, daha eğitimli, bölgenin şartlarını daha iyi bilen birlikler yer alacaktır.

Konuyu parlamento çözecek

Böyle bir aşamaya girilmişken Türkiye askerlik süresini kısaltma ile karşı karşıyadır. Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü şüphesiz önemlidir, ancak konuyu çözecek olan parlamentodur. Sivil irade bu konuyu çözmeye muktedirdir. Beklentiyi karşılamak için münhasıran TSK'nın görüşüne bağlı kalmayı doğru bulmuyorum. Düzenleme TSK'nın terörle mücadelesinde hiçbir zafiyete yol açmaz. Ordunun asker kaynaklarını olumsuz yönde etkilemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber