YGS öncesi uzmanlar uyarıyor: Deneme sınavları provadır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2011 21:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı(YGS) 27 Mart 2011 tarihinde yapılacak. Üniversite adayları son hazırlıklarını yapıyor. Uzmanlar ise deneme sınavlarının önemine dikkat çekiyor.

YGS için uyarılarda bulunan Giresun İkbal FEM Dershaneleri Matematik Öğretmeni Ahmet Akbulut, "YGS, yerleştirme puanına yüzde 40 oranında katkı sağlayacağı için büyük önem taşımaktadır. Öğrenmenin bir yolu da deneme sınavlarıdır." Denemelerin, sınavın provası olduğunun altını çizen Matematik Öğretmeni Ahmet Akbulut, "Öğrencilerin hayatının yönünü belirleyen sınavların da provası da deneme sınavlarıdır. Deneme sınavlarına giren aday, gerçek sınavda ne yapacağını bilir, gerçek sınavda karşılaşacağı durumlarla daha önceden yaşayacağından dolayı gerçek sınav tecrübesi edinecektir. Bu nedenle tüm deneme sınavlarının dikkatle uygulanması gerekir." dedi.

YGS herhangi bir puan türünden 180 barajını aşan adaylar istedikleri bir Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS)'na girmeye hak kazanacak. İsteyen adaylar ise YGS puanlarına göre isterlerse ön lisans ve bazı lisans programlarını tercih edebilecek. Sınava kadar kalan zamanı maksimum değerlendirebilmek için öncelikle zaman planlaması yapılmalıdır uyarısı yapan Matematik Öğretmeni Ahmet Akbulut, "Yapılacak planlamada puan getirisi en çok olan dersler, az bir tekrarla tekrar hatırlanabilecek konular ve bunlara ne kadar zaman ayrılacağı önceden belirlenmelidir. YGS' ye az bir zaman kala yapılacak çalışmalar, şu ana kadar yapılmış çalışmaları daha anlamlı kılacaktır." diye konuştu.

ÖNCEKİ YILLARIN SORULARINI ÇÖZÜN

Konu eksiği olmayan öğrenciler için geçmiş yıllara ait ÖSS ve YGS'ler aynı zamanda konu tekrarı işlevini gördüğünü açıklayan Akbulut, "Özellikle yılsonuna doğru öğrenciler konuları tekrar etmekten sıkılır. Bu durum konuların çokluğundan veya bazı konuların iyi öğrenilmesinden kaynaklanır. Bütün bu durumlar karşısında geçmiş yıllara ait sorular mutlaka çözülmelidir. Çıkmış soruları çözmekle; sınavda hangi konulardan soru geldiği, soruların üslubu, soruların mantığı, soruların soruluş tarzı, soruların konulara göre dağılımı, konuların önem dereceleri, hangi konulardan ne tip soruların sorulabileceği, soruların zorluk ve kolaylık oranları belirlenebilecektir. Unutulmamalıdır ki, çıkmış sorular sınavın aynası niteliğindedir. Deneme sınavları hem teknik, hem taktik, hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın bir provasıdır. Dolayısıyla prensip olarak her deneme ciddiye alınmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Deneme sınavına girmek bazen öğrenciler için gereksiz görülebildiğini vurgulayan Öğretmen Ahmet Akbulut, "Deneme sınavları bir fırsattır. Bu sınavlar eksikliklerin bilinmesi adına önemlidir. Sadece sınava girip sınav sonucunu iyi okuyamamak sınavı anlamsızlaştırır. Bunun için yapılan hatalar ve yanlışlar belirlenmeli ve onların telafisi için çaba gösterilmelidir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber