Görmez: İlahiyat müfredatı ihtiyacımızı karşılamıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2011 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da il müftülerine seslenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, önemli tespitler yaptı. İlahiyat fakülteleri ile imam hatiplerin müfredatının ihtiyaca cevap veremediğini söyleyen Görmez, özellikle 8 yıllık temel eğitime geçtikten sonra, imam hatip liselerinin ürettiği bilgi ve donanımın yeterince tatminkar sonuçlar vermediğine dikkat çekti.Görmez, "Hiç kuşkusuz eksiklikler, hizmet içi eğitim programları ile kısmen telafi edilebilir. Ancak en kısa zamanda imam hatip lisesi müfredatı ile başkanlığımız beklentileri arasındaki kopukluğun mutlaka giderilmesi gerekir." dedi. Aynı durumun ilahiyat fakülteleri için de geçerli olduğunu ifade eden Görmez, "İlahiyat fakültelerinde de gündelik hizmet planlarımızın ya gerisinde ya da çok üstünde bir müfredat izlenmektedir. Üstünde kelimesinin arkasında da bir ünlem olduğunu ifade etmeliyim." diye konuştu.

Diyanet Reisi, Dedeman Otel'de düzenlenen İl Müftüleri Semineri'nde yaptığı konuşmada, ülkede pek çok açıdan şaşırtıcı, ucube ve hatta gayri İslami denilebilecek kimi tercihlerin bile dini olma iddiası ile ortalıkta gezindiğini belirtti. Dinin özünde yer almayan pek çok şeyin, bugün kültürün olmazsa olmaz birer öğesi olarak arzı endam ettiğini anlatan Görmez, "Bidat konusundaki polemiklerin sınırı her geçen gün daha da genişlemektedir. Teşkilatımızı kuruluş devrinin hissiyatı içinde her türlü bidat ve hurafeden bağımsız bir şekilde inşa eden tasavvurun bugün aşındığı söylenemez. Ancak ihmal edilmemesi gereken bir gerçek, bugün bu yöndeki gelişmelerin de dini olanı sıkıştırmaya başladığıdır." görüşünü dile getirdi. Mehmet Görmez, hangi pozisyonda olunursa olunsun, dinin aydınlatıcı mesajlarının toplumla paylaşılmasından kaçınılmaması gerektiğinin altını çizdi. İslam'ın geleneksel referans sistemine odaklanıp bu yüzyılın belli başlı sorunlarını ortada bırakmayan bir dil, üslup ve bilgi seviyesinin yakalanması gerektiğine işaret etti: "Bize düşen, üst söylemde durmayı başarmak ve toplumun inanç alanındaki duyarlılık ve ilgisinin çıtasını yükseltmektir."

Diyanet'in değişen şart ve ortamlarda farklılaşacak bir misyonu olamayacağını vurgulayan Görmez, şöyle devam etti: "Biz Diyanet olarak artık çekingen, lafı dolandıran, kendini açıklamaktan aciz bir tanımlama siyasetiyle mesafe alamayız. Her ahval ve şeraitte korumamız, güçlendirmemiz ve netleştirmemiz gereken bir misyon tanımında buluşmamız gerekmektedir." Merkezi vaaz sistemi ile devam edilemeyeceğine değinen Diyanet İşleri Başkanı, "Her din görevlimizi, kendi cemaatine İslam'ı anlatabilir hale getirmek hepimizin öncelikli vazifesi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik de sosyal sorunlara karşı cevap üretmenin, meydanı fırsatçılara ve istismarcılara bırakmamanın din adamlarının temel görevi olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber