Başhemşire olma şartı değişti

Sağlık Bakanlığı, 2006 yılında çıkardığı, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğini değiştirdi. Memurlar.net olarak, yönetmeliği görevde yükselme sınavına tabi olan unvanlar ve tabi olmayan unvanlar olmak üzere iki ayrı dosya üzerinden inceleme yapacağız. İlk dosyamızda, görevde yükselme sınavına tabi olmayan il sağlık müdürü, idari ve mali işlerden sorumlu il müdür yardımcılığı, diğer il müdür yardımcılıkları, eğitim ve araştırma hastanelerinin Baştabip kadrosu, sağlık grup başkanlığı ve başhemşire kadrolarına yapılacak atamalarda yapılan değişikliklere yer vereceğiz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2011 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİĞİN TANIMLAR MADDESİNE GÖRE, HİZMET SÜRESİNDEN NE ANLAŞILMALIDIR?

Hizmet süresi şartı, müracaat bitim tarihi itibariyle hesaplanacak

Yönetmeliğin 4/h bendinde "hizmet süresi" tanımı yapılmıştır. Bu tanım şu şekildedir: "Müracaat bitim tarihi itibarıyla, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet sürelerini (İşçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç)"

Yukarıdaki tanım gereğince, sadece fiili hizmet süreleri hesaplanacaktır. Aylıksız izin süreleri bu süreye dahil değildir. Ayrıca işçilik 4/C statüsünde geçirilen süreler hizmet süresine dahil değilken, 4/B'li statüde geçen süreler değerlendirmeye alınacaktır.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN EN AZ 5 YIL HİZMET ŞARTI GETİRİLDİ

İl Sağlık Müdürü kadrosuna atanabilmek için daha önce "1) Tabip veya halk sağlığı uzmanı tercih edilmek kaydıyla uzman tabip olmak" şeklinde belirlenen şart, "1) En az beş yıl hizmeti olan uzman tabip veya tabip olmak" olarak değiştirilmiştir. Buna göre 5 yıl hizmeti olmayan tabipler bu göreve atanamayacaktır.

İDARİ VE MALİ İŞLERDEN SORUMLU İL MÜDÜR YARDIMCISI OLABİLMEK İÇİN BAKANLIKTA GÖREV YAPMAK GEREKECEK

Daha önce, İdari ve mali işlerden sorumlu İl Müdür Yardımcılığı kadrosuna atanabilmek için sadece "En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olma" şartı aranmaktaydı.

Yeni düzenlemeye göre, Bakanlıkta en az 2 yıl hizmeti olmayan memurlar bu göreve atanamayacak. İlgili düzenleme şu şekildedir: "Bakanlıkta en az iki yıl hizmeti bulunan ve beş yıl mesleki deneyime sahip olan lisans düzeyinde öğrenim veren hukuk, iktisat, işletme, kamu yönetimi, siyaset ve kamu yönetimi, maliye, çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler yönetim bilişim sistemleri, sağlık idaresi, sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık kurumları yöneticiliği, ekonometri bölümlerinden mezun olmak"

Bu yeni düzenlemeye göre de her bölüm mezunu değil, sadece yukarıdaki fıkrada ismi geçen bölüm mezunları İdari ve mali işlerden sorumlu İl Müdür Yardımcılığı kadrosuna atanabilecektir.

DİĞER İL SAĞLIK MÜDÜR YARDIMCILIĞI KADROSU İÇİN 1 YIL HİZMET ŞARTI GETİRİLDİ

Daha önceki düzenlemede hizmet yılı şartı bulunmaksızın "tabip veya halk sağlığı uzmanı tercih edilmek kaydıyla uzman tabip olmak" şeklinde bir şart bulunmaktaydı.

Yeni düzenlemeye göre, diğer il sağlık müdür yardımcılığı kadrosuna atanabilmek için "En az bir yıl hizmeti olan Uzman Tabip veya Tabip olunması" gerekmektedir.

SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI İÇİN BEŞ YIL HİZMET

Önceki yönetmelikte sağlık grup başkanlığı yer almıyordu. Bu yönetmelikle eklendi. Buna göre sağlık grup başkanı olabilmekl için "Tercihen Halk Sağlığı Uzmanı veya en az beş yıl hizmeti olan Tabip olmak" gerekmektedir.

ŞEF YARDIMCILARI DA BAŞTABİP OLABİLECEK

Önceki düzenlemede, Eğitim ve araştırma hastanelerinin Baştabip kadrosuna atanabilmek için "Servis veya laboratuvar şefi olmak" yeterli görülmüştü.

Bu düzenleme değiştirilmiştir. Buna göre, Klinik ve Laboratuvar Şefi veya Şef Yardımcısı Tabipler ile tıp alanında Doçent veya Profesör olanlar, eğitim ve araştırma hastanelerinin Baştabip kadrosuna atanabilecektir.

SADECE LİSANS MEZUNLARI BAŞHEMŞİRE OLABİLECEK

Önceki düzenlemede, Başhemşirelik kadrosuna atanabilmek için "1) Yüksek hemşirelik okulu veya sağlık meslek lisesi mezunu olup, mesleklerinde en az 10 yıl çalışmış olmak" şartı aranmaktaydı.

Yeni düzenlemede, sadece "Hemşirelikte en az lisans eğitimine sahip" olanlar başhemşire olabilecektir. Ancak eğer lisans mezunu hemşire yoksa, diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilecektir.

Diğer taraftan, yönetmeliğin "Kazanılmış haklar" başlıklı 28. maddesinde "(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kapsama dahil görevlerde bulunanlar, bu Yönetmelikte aranan şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın görevlerine devam ederler" hükmü yer almakta olup, hali hazırda görev yapmakta olanlar görevlerine devam edecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber