Başkanlık sistemi için referandum/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, başkanlık tartışmasının seçimden sonra yeni anayasayla gündeme geleceğini belirterek, "Halk isterse referandum yapılabilir" dedi... Londra'da konuşan Erdoğan, "Devlet bakanlıkları tamamen icracı bakanlıklar olacak" dedi. Bakan sayısının da 20'ye düşeceğini söyledi

Başbakan Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemine geçilmesi konusunda referandum yapılabileceğini belirterek, "Bu konu seçim öncesi gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler" dedi. Seçimlerden hemen sonra katılımcı bir anayasa taslağı çalışmalarının başlayacağını ifade eden Erdoğan, devlet bakanlıklarının tamamıyla icracı bakanlığa dönüşeceğini, bakan sayısının da 20'ye düşürülebileceğini belirtti. Başbakan Erdoğan, dün Londra'da Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta 12 Haziran genel seçimleri öncesi anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve yeni Bakanlar Kurulu'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan şu mesajları verdi :

BAŞKANLIK SİSTEMİ

(Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?): Tartışılan bir konu. Bireysel olarak demokratik bir anlayış içinde halkımın talebi doğrultusunda, benim yıllar önce belediye başkanlığım döneminde ileri sürdüğüm bir konudur. Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle bir adım atılabilir.

REFERANDUMA SUNULABİLİR

(Referanduma sunacak mısınız?): "Sunulabilir. Şu anda hemen sunulsun diye bir şey söz konusu değil. Bu seçim öncesinde de zaten gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler"

YENİ ANAYASA SEÇİM SONRASI

(Türkiye için yeni anayasa diyorsunuz. Seçimleri kazanırsanız ne zaman Meclis'e sunacaksınız?) Sivil toplum kuruluşlarıyla yoğun bir şekilde yeni bir anayasa yapma çalışmaları var. Biz de çalışmamızı detaylandırıyoruz. Tüm gayretimiz seçimin hemen ardından böyle bir çalışmaya başlamak, burada Parlamento aritmetiği çok önemli. Parlamentoda eğer yeni bir anayasanın yapımında yeni bir anayasa uzlaşma komisyonunu güçlü bir şekilde oluşturabilirsek bu süreci hızlandıracaktır. Yok böyle bir şeyi başaramıyor da referanduma gidebilecek bir şekilde bir tablo ortaya çıkarsa bu da işimizi kolaylaştıracaktır.

KATILIMCI BİR ANAYASA:

Gerçekten sivil özgürlükçü, tam manasıyla demokratik, katılımcı bir anayasa hazırlamayı hedefliyoruz. Bunu başarmak istiyoruz. Bir de halkın kendi dilinde bir anayasa, açıp okuyabildiği bir anayasa... Daha özet bir anayasa ile halkımızın karşısına çıkalım.

BAKANLIK SAYISI 20'YE DÜŞEBİLİR:

Yeni bir kabine anlayışıyla çıkmayı hedefliyoruz. Bizde şu anda devlet bakanlıkları var. Ve biz başbakan yardımcılığı dışında artık devlet bakanlığı bırakmıyoruz. Devlet bakanlıklarının tamamını icracı bakanlıklar haline getiriyoruz. Ve kabine sayısını belki 20'ye düşürme gibi bir durumumuz söz konusu olacak.

OY ORANI VERMEDİ

(Yüzde kaç oy alırsınız?): Bir özelliğim var asla rakam telaffuz etmem. Bu prensibimdir. Biz her ay muntazam kamuoyu araştırması yaparız. Önümüzü görmek için attığımız bir adımdır. Hem kendi durumumuzu görelim isteriz hem de ülkede sorunlar yumağı ne durumdadır bunların üzerine devamlı gideriz.

KRALİÇE'DEN ERDOĞAN ÇİFTİNE JEST

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a jest yaparak, Erdoğan çiftini sarayının protokol alanı yerine özel yaşam alanı olarak kullandığı alanda kabul etti. Elizabeth ile görüşme yarım saat sürdü. Kraliçe'nin Orta Doğu ve Afrika'da peş peşe ortaya çıkan isyanlardan duyduğu kaygıyı dile getirdiği ve bu süreçte Türkiye'nin Müslüman ve demokratik bir ülke olarak önemine işaret ettiği belirtildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber