HSYK 1. Daire Başkanı: Hiç kimsenin kaygı duymasına gerek yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2011 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de düzenlenen 1. Uluslararası Hukuk Kongresi'nin ikinci gününe katılarak oturum başkanlığı yapan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, kurumunun atamalarını değerlendirdi. Savcı Zekeriya Öz'ün görevinin değiştirilmesinin yürüyen davalara etki yapmayacağını ifade eden Okur, ?4 bin cumhuriyet savcımız var. Her biri görevini layıkıyla yapan arkadaşlar diye düşünüyorum. Dolayısıyla hiç kimsenin soruşturmalarla ilgili kaygı duymasına gerek yok. Hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa, arkadaşlarımız onu yapacaklardır.? dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Devletin işinde devamlılık olur. Ergenekon süreci aynı ciddiyetle devam eder." açıklamasına da katıldığını belirten HSYK 1. Daire Başkanı Okur, ?Kesinlikle devlette devamlılık esas. Gördüğünüz hakim ve savcı arkadaşlarımız da buraya gelene kadar en az beş altı yerde çalışmıştır, görev değişiklikleri olmuştur. Hiç kimse, 'Ben buradan ayrıldım, yeni yerimde çalışmam ya da gittiğim yerdeki evraklara bakmam' gibi bir anlayış içinde olmamıştır. Herkes, kendisine verilen görevi hukuk çerçevesi içinde yerine getirir.? değerlendirmesini yaptı. Kararın siyasi olduğu yönündeki eleştiriler ve davanın süreci olumsuz etkileyeceği iddiaları yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi: ?HSYK, anayasal bağımsız bir kurul. Biz siyasetin dışındayız. Ağırlıklı olarak hakimlerden oluşan bir kuruluz. HSYK, tasarruflarını yaparken siyasetin içinde olamaz. Biz tasarruflarımızı hukuk çerçevesinde, Anayasa'nın bize verdiği yetkiler çerçevesinde yaparız. Bu son tasarruflar da bu şekilde yapılmıştır.?

İbrahim Okur, hukukçuların davanın aynı savcıyla devam etmesi gerektiği şeklindeki görüşlerine katılıp katılmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi: ?Atama ve Nakil Yönetmeliği'ne göre hakim ve savcılar, belli aralıklarla yer değiştirir. Eğer önemli davalara bakanların yerinin değiştirilmeyeceğini kabul edersek, o zaman yönetmeliği değiştirmemiz gekerir. Hakim ve savcıları, ellerindeki davalar bitene kadar aynı yerde tutmak gerekir. Bu arkadaşlar tek bir davaya bakmıyor. O zaman hiç kimseyi tayin etmemek lazım. Çukurca'da başlayanın Çukurca'da, İzmir'de başlayanın İzmir'de mesleğe devam etmesi gerekir.?

HSYK 1. Daire Başkanı Okur, yeni atamaların Ergenekon davasını uzatıp uzatmayacağına dair soruya karşılık da, ?Hayır hayır. Ben meslektaşlarımızın görevlerini layıkıyla yapacağına inanıyorum. Hiçbir şekilde uzama ya da bir kaygıya yer olmadığına düşünüyorum.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber