Erdoğan, 5 bin 599 aday adayını inceleyecek/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Nisan 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'de Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 8 kişilik komisyon 5 bin 599 aday adayının yer aldığı listede eleme yapıp aday listesini oluşturmak üzere bugünden itibaren çalışmalara başlayacak

AK Parti'de milletvekilliği adaylarını belirlemede kritik günlere girildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 8 kişilik komisyon 5 bin 599 aday adayının yer aldığı listede son noktayı koymak üzere bugünden itibaren çalışmalara başlayacak. AK Parti yönetimi, milletvekili aday listesine son şekli vermeden önce, telefonla anket yaptırıyor. Anketler adayların belirlenmesinde en belirleyici unsur olacak. Genel Merkez'den yönetilen anketler, telefonla yapılıyor. Genel Merkez'in her il için il merkezlerinde rastgele 500, ilçelerden de ortalama 250 kişiye telefonla aday adaylarından hangilerini daha çok tanıdıkları soruluyor. Genel Merkez tarafından yönlendirilen anket çalışması, 2 ayrı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yürütülüyor. Çıkacak sonuca göre parti yöneticileri Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan'ın önüne aday adayı listesi ile anket sonuçlarını koyacak. Erdoğan, mevcut milletvekilleriyle aday adayı listesini karşılaştırarak kesin listeye son şeklini verecek ve son grup toplantısında milletvekili adayı olmayan 20 isme teşekkür ederek plaket sunacak.

3 BÜYÜK İLİN ÖNEMİ

Listelerin belirlenmesinde İstanbul, Ankara, İzmir gibi milletvekili sayısı artan büyük şehirlere ayrı önem verilecek. Bu illerdeki oy oranını artırmayı hedefleyen AK Parti yönetimi, oy oranı artsa bile milletvekili sayısının düşme ihtimalini dikkate alıyor. AK Parti yönetimi 22 Temmuz 2007'de aldığı yüzde 47 oy oranına göre, illerin yeni milletvekili sayılarına göre sandalye sayısını hesapladı. 2007'de 341 milletvekili çıkaran AK Parti'nin bütün illerde aynı oranda oy alması durumda bile milletvekili sayısının 327 çıkacağı tespit edildi. AK Parti'nin çok güçlü olduğu illerde milletvekili sayısının düşmesi nedeniyle Ankara, İzmir, İstanbul gibi illerin önemi daha da arttı. Bu illerde AK Parti oy oranını artırmak için listeleri çok daha titiz şekilde hazırlayacak. Ayrıca AK Parti yönetimi özellikle Adana, Mersin, Antalya, İzmir gibi ikinci parti olduğu illerde oy oranını artırmak için milletvekili adaylarını diğer partilerden oy alabilecek isimlerden oluşturmak istiyor.

ADAY VEKİLLER

Temayül yoklamasının ardından 5 bin 599 aday adayı arasından mevcut 313 milletvekili dışındaki isimlerle mülakat yapıldı. 12 komisyon 1 hafta süren mülakatın ardından raporlarını hazırlayarak bir üst komisyona ulaştırdı. AK Parti Genel Merkezi'ndeki 6 komisyon adaylarla ilgili alt komisyonlardan gelen raporları inceleyerek eleme yapıyor. Yapılan elemenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 8 kişilik komisyon listeye son noktayı koyacak. Mülakat yapan komisyonlar 2002 seçimlerinde milletvekili seçilen ancak 2007'de listeye giremeyen eski milletvekillerinden yeniden aday olan isimler üzerinde eleme yapmadı. 2007 seçimlerinde listeye giremeyen yaklaşık 160 eski milletvekili bulunuyor. Bunlardan 20-25'inin 12 Haziran'daki seçimlerde tekrar aday yapılması bekleniyor. 2007 seçimlerinde listeye giremeyen isimlere yemek veren Erdoğan'ın yemeğine aday olamayan isimlerin çok büyük bölümü katılmamış, katılanların bir bölümü de eleştirdikten sonra salonu terk etmişti. Başbakan Erdoğan, son grup toplantısında eski milletvekillerinden teşkilatlarda görev almayan, çalışmalara katılmayan, küsen isimlerin tekrar aday yapılmayacağını açıkladı. Halen partide küsmeyen, çalışmalara katılan yaklaşık 40- 45 isim bulunuyor. Bunların yarısının yeniden aday gösterilebileceği belirtiliyor.

Sinoplularla İstanbul'da buluştu

Bu hafta yoğun bir yurtdışı programı yürüten Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'da geçirdiği hafta sonunda gündüz dinlenip akşam Sinopluların düzenlediği etkinliğe katıldı. Erdoğan İstanbul Sinoplular Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada Karadeniz bölgesinde gerçekleştirdikleri projeleri anlattı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber