Memurun maaşı düşmeyecek, farkı maliye tamamlayacak

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Yasası hakkında bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, memur maaşlarında bir düşme yaşanmayacağını, kesintilerin Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi.

CNN türk'e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı "Şu anda emeklilik sisteminde standart farklılıklar var" dedi. Başesgioğlu, memur maaşlarında yeni yasayla birlikte bir düşüş yaşanmayacağını söyledi. İşte Bakan Başesgioğlu'nun açılamalarından başlıklar:

MEMURUN FARKINI MALİYE KARŞILAYACAK

Memura yapılan bütün brüt icretten kesinti yayılacak. Maaşlarda olacak olan eksilmeyi Maliye Bakanlığı karşılayacak.

Bu sistem emeklilik yaşında bir değişiklik meydana getirmeyecek. 2035 yışana kadar emeklilik yaşında bir değişiklik yok, O tarihten sonra ise kademeli olarak bir değişiklik olacak. Yeni emeklilik düzenlemesi yasa yürürlüğe girdikten sonra yeni işe başlayanları kapsayacak.

26-27 yıl çalışan vatandaşlarımız daha yüksek emekli aylığı alacaklar. Bağ-Kur'lu vatandaşlarımız daha az prim ödeyecek.

ÖDEME GÜCÜ OLMAYANLARDAN KESİNTİ YAPILMAYACAK

Genel Sağlık Sigortası'na geçtiğimizde sağlık sıkıntılarını artık yaşamayacağız. Sağlık kuruluşlarının birleştirilmesi de bu yönde bir adım. Eczanelerin geri ödeme konusunda bir sıkıntısı olmayacak. Türkiye'de yaşayan herkes, özellikle sçocuklar 18 yaşına kadar pirim ödensin ödenmesin genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Ödeme gücü olanlardan yüzde 12.5 bir prim oranı alacağız. Yeşil Kartlı'ların primlerini ise devlet ödeyecek. Bağ-Kurlular'dan ise bu kesinti alınacak. Tedavisi mümkün olmayan hastaları yurtdışına göndereceğiz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI 2007'DE TÜM TÜRKİYE'DE

Genel Sağlık Sigortası'nı bu yıl içinde çıkarmaya çalışacağız. Pilot uygulamalar ile başlayacak olan uygulama 2007 sonuna kadar bütün Türkiye'de yayılacak. Aile hekimligi uygulamasını da 2007 yılında tüm Türkiye'ye yayacağız. Amacımız biraz da birinci sağlık basamağı tesislerini mümkün olduğunca etkin kullanmak. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçili olması gerekiyor. Herkes hastanelere koşunca yığılma oluyor.

DEVLET 1 KATRİLYON LİRALIK KAR SAĞLAMIŞTIR

Hastanelerin birleştirilmesi ile birlikte serbest eczanelere geçişin devlete bir zararı yoktur. Devlet 1 katrilyon liralık bir kar sağlamıştır. Bu uygulamanın sadece bir yıl için devlete maliyeti 500-600 trilyon liradır. Eczanelere bu konudaki ilk ödeminin tarihi ise 3 Mayıs'tır. Bu uygulama artık yavaş yavaş yerine oturmaktadır. Vatandaşlar açısından sorunlar yavaş yavaş eksilmektedir. Eczanelerde eş değer ileçların verilmesi vatandaş açısından psikolojik bir sorun yaratabilir. SSK eşdeğer uygulamasıyla fiyat indirimi sağlamıştır. Bu da ilaç fiyatlarını düşmesine yol açmıştır.

cnn türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber