Maliye Bakanlığının istediği oldu, 'Bir derece' talepleri yeniden oluştu

Hatırlanacağı üzere, memur olarak çalışanlara bir derece verilmesi yönündeki talepler üzerine son olarak, 2005 yılında Kanun çıkarılmıştır. Ancak, 08/02/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "5289 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun", sadece 15.01.2005 tarihinde görevde bulunanları kapsamış, bu tarihten sonra göreve girenler ise kapsam dışında bırakılmıştır. Aradan geçen 6 yılından ardıondan şimdi bir kez "bir derece" talepleri oluşmuşturki, bunun kaynağı Maliye Bakanlığıdır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 Şubat 2005 tarihinde yayınladığımız haberde, "Memura Bir Derecedeki Eksiklik Hala Devam Ediyor" başlıklı bir haber yayımlamıştık. Söz konusu haberde, ""Derece Verilmesi Hakkındaki Tasarı Eksik Düzenleniyor" başlıklı haberimizi 11.01.2005 tarihinde yayımlamıştık. Bu haberimizde; memura bir derece yasa tasarısının sadece kanun çıktığı sırada görevde bulunanlara uygulanacağını, kanun çıktıktan sonra memuriyete gireceklere bir derecenin uygulanmayacağını ve bu nedenle de bir derece talebinin önümüzdeki yıllarda yeniden gündeme geleceğini belirtmiştik" değerlendirmesinde bulunmuştuk.

6 yıl önce yapmış olduğumuz tespit, bugün itibariyle artık doğrulanmaya başlanmıştır. Memurlar.net'in forum sayfalarında çok sayıda başlıkta, 15.01.2011 tarihinden sonra memuriyet girenler, bir derece taleplerinde bulunmaya başlamıştır. Bu durum, bilerek ve bunu öngörerek; yani "daha sonra memuriyete girenler de vakti geldiğinde istesin, biz de verelim" şeklindeki Maliye Bakanlığının diretmesinden kaynaklanmıştı. Maliye Bakanlığının istediği oldu. İşte eksik düzenlemeden dolayı bir derece talebinde bulunanların yayınlanmasını istediği haber metni...

"5289 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun 08/02/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili kanunla 15/01/2005 tarihinde görevde bulunan ve daha önce kendilerine 2182, 2260 sayılı kanunlar ile 457, 458 sayılı kanun hükmünde kararnamelerle derece verilmeyen sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar da dahil olmak üzere devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine bir derece verilmiştir.

5289 sayılı kanunla beraber, bugüne kadar 1979 ve 1991 yıllarında verilen bir derece imkanı, son olarak 2005 yılında verilmiş olmaktadır. Bu yeni derece sadece kanunun yürürlük tarihinde memurluk yapanları kapsadığından, yürürlük tarihinden sonra memur olan kişiler bu haktan faydalanamamaktadır. Örneğin 15.1.2005 tarihinde görevde bulunan bir memur ek dereceden faydalanabilirken 16.01.2005 tarihinde göreve başlayan yeni bir memur bu haktan faydalanamamıştır. Durum bu şekilde olunca 16.01.2005 tarihinde göreve başlayan bir memur yeni bir kanun çıkmasını 10-15 yıl beklemek zorunda kalmakta ve bu sürede devamlı olarak düşük maaş almakta, aynı zamanda kendisinden bir gün önce işe başlayan bir memur ile arasında kıdem bakımından bazı unvanlarda 2 yıl bazılarında ise 3 yıl haksız yere bir fark oluşmaktadır. Dolayısıyla bir derece artışı, yeni göreve başlayan kamu görevlileri için kamudaki ücret dengesizliğini gidermekten uzaktır.

Yukarıdaki hükümler doğrultusunda Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun'un yürürlük tarihinden sonra işe başlayan memurlara da bir derece verilmesi, hukuk devletinin gereğidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinde yer alan devlet memurlarının göreve başlangıç derece ve kademelerinin, buna bağlı diğer hükümler de göz önünde tutularak doğrudan birer derece artırılması sorunu temelden çözecek bir uygulama olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber