Tarihi kalenin burç ve sur duvarları yıkılmaya başladı... Okul tehlike altında

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Nisan 2011 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ADIYAMAN'ın, Kahta İlçesi'nde bulunan 2 bin yıllık geçmişe sahip Kommagene Krallığı döneminde yaptırılmış olan Eski Kahta Kalesi'nin burç ve sur duvarları yıkılmaya başladı.

Önceki gece aniden yıkılan burç ve surlarından kopan taşlar, kalenin yanı başındaki Kocahisar Köyü sakinlerinin büyük korku yaşamasına yol açtı. Köy sakinleri, 'Restore edilmeyen kale başımıza yıkılıyor' diyerek tepki gösterirken, kalenin yanı başındaki ilköğretim okulunda ise tehlike nedeniyle öğrencilerin teneffüs sırasında bahçeye çıkmasına izin verilmiyor.

Kommagene Krallığı döneminde Kahta'ya 20 kilometre uzaklıktaki Kocahisar Köyü'nde bulunan Eski Kahta Kalesi 300- 350 metre yüksekliğindeki kayaların üzerine yapılıp, Memluklar zamanında restore edildi. Tek giriş kapısı olan ve dev surlarla çevrilen kalenin içerisinde; çarşı pazar yerleri, cami, su sarnıçları, zindanlar ve kitabeler bulunuyor. Yüksek kayalıkların üzerine inşa edildiği için yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken kale, yapısındaki bazı yıkılmaların can güvenliğini tehlikeye sokacağı gerekçesiyle 5 yıldır ziyaretçilere kapalı bulunuyor.

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Arkeologlara göre 2 bin 200 yıllık geçmişi bulunan, Kommagene Krallığı'nın önemli eserleri arasında gösterilen ve restore edilmesi beklenen tarihi kalenin burç ve sur duvarları önceki gece büyük bir gürültüyle yıkıldı. Kalenin yamacında bulunan Kocahisar Köyü sakinleri, gürültü sonrası deprem meydana geldiği düşüncesiyle kendilerini dışarı attı. Kalenin surlarından kopan onlarca kilo ağırlığındaki taş ve kaya parçalarını gören köy sakinleri, facianın eşiğinden döndüklerini ifade etti.

Köy sakinlerinden 35 yaşındaki Mahmut Kutlar, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle tarihi kalenin yıkıldığını, gece yıkılmış olmasının kendileri adına şans olduğunu söyledi. Kutlar, "Böyle bir tarihi ayıp ancak Türkiye'de yaşanır. Bu kale dünyada ender bulunan tarihi eserlerden biridir. 2 bin 200 yıllık geçmişi olan bu kale, 1970 yılında adı Dörner olan yabancı bir arkeolog tarafından kısmen onarıldı. Son yıllarda yıkılma tehlikesi geçirdiği için turistik ziyaretlere kapatıldı. 5 yıldan beri kaleyi görmeye gelen turistler geri dönüyor. Her yıl kalenin onarılacağı söyleniyor ama aradan yıllar geçmesine rağmen kimse burayla ilgilenmedi. Köy halkı olarak böyle büyük bir tarihi eserin göz göre yıkılması karşısında kahroluyoruz" dedi.

OKUL TEHLİKE ALTINDA

Kayalıklar üzerine inşa edilmiş olan tarihi kalenin yamacında bulunan Kocahisar İlköğretim Okulu da tehlike altında olduğu için öğrenciler teneffüs saatlerinde güvenlik gerekçesiyle bahçeye çıkarılmıyor. Kalenin kuzeydoğusundaki duvarlarının yıkılması ile düşecek taşların okula zarar vereceğini söyleyen köy sakinlerinden Mehmet Yücedağ, "Allah göstermesin okul tarafındaki kale duvarı yıkılırsa düşecek olan koca taşlar okula zarar verebilir. Hele gündüz yıkılma meydana gelirse teneffüsteki öğrencilerin ölümüne neden olabilir. Bunun için öğrencilerin teneffüslerde dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Bir an önce önlem alınıp; bu kale ya tümden yıkılmalı ya da onarımı bir an önce yapılmalıdır" diye konuştu.

Teneffüs saatinde dışarı çıkamayan öğrenciler ise ders saatlerinde kalenin yıkılma tehlikesi nedeniyle korkuya kapıldıklarını ifade etti.

5 yıl önce ziyarete kapatılan kalenin ilgisizlik nedeniyle yıkılmaya başladığını ifade eden Kocahisar Köyü sakinleri, kalenin restore edilmesi halinde hem yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geleceğini, hem de doğal bir film platosu haline dönüşeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber