Diyanet İşleri kadro için bastırıyor

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı kadro açığını kapamak için Meclis'i ikna etmeye çalışıyor.

Başkanlığın milletvekillerine dağıtılmak üzere hazırlattığı kitapçıkta, 23 bine yakın camide din görevlisinin bulunmadığı belirtiliyor ve 17 bine yakın kadronun boş olduğuna dikkat çekiliyor.

Kadro açığının kapatılması için Meclis'i ikna etmeye çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı, milletvekillerine dağıtılmak üzere bir kitapçık hazırlattı.

Kitapta yer alan bilgilere göre Diyanet'te 16 bin 865 boş kadro var. 1990'dan beri başkanlığa kadro tahsis edilmedi. Her yıl yaklaşık bin 700 personel emekli oluyor, 1500 civarında personel de istifa, ölüm, kurum değişikliği gibi nedenlerle ayrılıyor.

Kadro yetersizliği nedeniyle 22 bin 780 camide din görevlisi bulunmuyor. Her yıl ortalama 500 yeni cami inşaa ediliyor ve mevcudu korumak için yılda 4 bin 200 din görevlisinin atanması gerekiyor.

YURTDIŞINA 350 ATAMA TALEBİ

Türkiye genelindeki tüm camilerde 9 binin üzerinde vekil imam hatibin görev yaptığı belirtilen kitapçıkta, vekil imam hatiplerin asaleten atanmalarını sağlayacak hukuki düzenleme yapılması isteniyor.

Kitapçıkta, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışında 897 din görevlisinin bulunduğu ve yurtdışına acilen 350 personelin atanması gerektiği de yer alıyor.

Toplam 7 bin 340 Kuran kursundan 3 bin 119 unun kapalı olduğu belirtilirken, 3 bin geçici Kuran kursu öğreticisinin sözleşmeli stütüde çalıştırılması öneriliyor.

DİYANET PERSONELİ DÜŞÜK MAAŞ ALIYOR

Kitapçıkta ayrıca kamu personeli içinde en düşük maaşla çalışanların Diyanet İşleri personeli olduğuna dikkat çekilerek, ?Bu durum kurum değiştirme talebini artırıyor; hizmet verimliliğini azaltıyor ? değerlendirmesi yapıldı.

Diyanetin kadro artırımına ilişkin düzenlemeler 2 yıl önce Meclis'in gündemine gelmiş; ancak tasarı muhalefetin yoğun tepkisi nedeniyle geri çekilmişti.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber