Hangi sözünüze inanalım hocam?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Nisan 2011 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir şifre iddialarının ortaya çıktığı andan itibaren tepkilerin odağında. Demir'in çelişkili açıklamaları tepkileri arttırıyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na ilişkin yalanladığı her iddiayı daha sonraki açıklamalarında doğrulaması, öğrenciler ve kamuoyunda ?güven' sorunu oluşturdu. Devletin zirvesi ve yetkililer tatmin olsa da öğrenciler, gazeteciler, kripto uzmanları ve akademisyenler olmadı. ÖSYM'nin ilk açıklamasının ardından, her yeni iddia, öncekini açığa düşüren başka bir açıklama getirdi. İşte ÖSYM'nin çelişkili açıklamalar süreci:

?Şifre sadece basın kitapçığında'

Demir, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, şüpheleri gideremeyince, ertesi gün toplantı düzenledi ve ?Aday kitapçıkları için şifre tamamen asılsızdır. Bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür? dedi. Her adaya özel bir kitapçık hazırlandığını, ancak cevap anahtarlarının aynı sayıda olmadığını söyledi. Aynı gün soru kitapçıkları ÖSYM sitesine yüklendi.

Kitapçıklarda ikinci şifre bulundu...

Radikal 5 Nisan'da, adaylara dağıtılan kitapçıkta da ayrı bir formülün olduğunu duyurdu. Aynı gün Meteksan Genel Müdürü Bilal Altın, ?Bir suçlu arıyorsanız biziz, Şıkların yerleriyle oynadık? dedi. Altın, ?kitapçık sayısı kadar cevap anahtarı bulunduğunu' belirterek ÖSYM Başkanı Demir'i yalanladı. ÖSYM yetkilisi Ensar Gül, Radikal'e aday kitapçıklarında da ?şablon' bulunduğunu 5 Nisan akşamı fark ettiklerini söyledi.

'Bazı kitapçıklarda desen olabilir'

Demir, bir gece önce, adaylara dağıtılan kitapçıklarda da benzer formülleri tespit etmelerine rağmen, gazetelerin Ankara temsilcilerine bunu açık bir şekilde söylemedi. 3 Nisan'daki ?şifre hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değil? açıklamasının tersine, bazı kitapçıklarda ?desen' olabileceğini kabul etti. Aynı akşam ÖSYM yöneticisi Ensar Gül, Radikal'e, ?Meteksan'da kitapçıkların hazırlanışı sırasında program eksik çalışmış. Şıkları ve soruları rasgele dağıtması gerekirken, hep aynı kalıbı kullanmış? dedi. Bu sözler, Demir'in bu bilgiyi kamuoyundan sakladığını ortaya çıkardı.

Ve mektup: ?Şablon var, ama sehven'

Başkan Demir, öğrencilere gönderdiği mektupta, aday kitapçıklarında cevap dizilişinin rasgele olması gerekirken ?sehven' sıralı verildiğini, bu nedenle bazı sorularda en büyük seçeneğin sağındaki şıkkın doğru olduğunu anlattı. Demir ayrıca bu mektupta basına dağıtılan kitapçığın sınavdan sonra oluşturulduğunu iddia etti. Ancak ertesi gün bu sözü yalanlayan bir gazete manşetine rağmen konuyla ilgili açıklama yapmadı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber