Sağlık Bakanlığından 'ameliyat' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2011 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye'de hekim sayısının yetersizliğinin artık tartışılamaz bir gerçek olduğunu, eksik sayı ve büyük bir iş yüküyle çalışan hekimlerin, gereksiz iş yükü oluşturması, gereksiz ameliyat yapmasının gerçekle bağdaşmadığını bildirdi.

Şencan, yaptığı açıklamada, bugün bir gazetenin birinci sayfasında yayınlanan ''Apandisit Performansı'' başlıklı haberle ilgili olarak bazı düzeltmeler yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ameliyat rakamlarından önce vatandaşın doktora ne kadar ulaşabildiğine bakmak gerektiğini ifade eden Şencan, 2002 yılında 43 bin 660 uzman hekimle hizmet verilirken, bugün halen yetersiz olmasına rağmen 66 bin 576 uzman hekimle hizmet sunulduğunu bildirdi.

Uzman hekime başvuru sayısının 2002'de 124 milyonken, 2010 itibariyle bu sayının 302 milyon olarak gerçekleştiğini belirten Şencan, ayrıca haberde 2002'de 1.5 milyon olarak yer alan ameliyat sayısının gerçekte 2 milyon 56 bin, 2010 yılı için ise 4.5 milyon değil 5 milyon 545 bin olduğunu kaydetti.

Geçmişte basın aracılığıyla öğrenilen doktora, hastaneye, ameliyata ulaşamama haberlerinin her geçen gün azaldığına dikkati çeken Şencan, şunları kaydetti:

''Hepimizin hafızalarında eskiye ait bu kötü anılar mevcuttur. Artık ameliyat olamadığı veya ilacını alamadığı için aylarını, yıllarını hastalığıyla geçirmek zorunda kalan vatandaşımız hemen hemen kalmamıştır. Bunu tamamen ortadan kaldırmak içinse, başta hekim olmak üzere sağlık çalışanı sayısının artırılması gerekmektedir. Ülkemizde hekim sayısının yetersizliği artık tartışılamaz bir gerçektir. Bundan dolayı hekimlerimiz büyük bir özveriyle çalışmakta ve sistem sağlık çalışanlarının fedakarlığıyla yürümektedir. Eksik sayı ve büyük bir iş yüküyle çalışan hekimlerin, gereksiz iş yükü oluşturması, gereksiz ameliyat yapması gerçekle bağdaşmamaktadır.

Ayrıca bu iddia Türk hekimlerine karşı bugüne kadar yapılmış en büyük haksızlıktır. Performans sistemiyle hekimlerimizin hak ettikleri ücretleri alabilmelerinin yolu açılmıştır. Biz Türk hekimlerinin ettiği yemine ve ahlak kurallarına aykırı olarak tıbbi gereklilik olmadan hastasını ameliyat edeceğini düşünmüyoruz. Bu suçlamaya hekimleri temsil eden bir hekim örgütünün katılması ise daha büyük bir talihsizliktir. İnsan hayatını parayla kıyaslamak ve bilimsel hiçbir temeli olmayan iddialarda bulunmak, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını rencide etmektedir. Biz bu suçlamalara haksız olarak muhatap kılınan tüm meslektaşlarımızın hukukunu korumak üzere onların yanında durmaya devam edeceğiz.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber