Engellilerle ilgili düzenleme için kamuya tanınan süre temmuzda bitiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2011 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, özürlülerin en büyük sorunun ulaşılabilirlik olduğunu belirtti. Köksal,

kamu kurumları ve belediyelerin özürlüler için gerekli düzenlemeleri yapmaları konusundaki verilen 7 yıllık sürenin temmuz ayında dolacağını söyledi.

Türkiye genelinde dört yıl önce ?Engelsiz Türkiye Projesi? kapsamında, toplumun çeşitli kesimlerine engellilerin yasal haklarının anlatılması amacıyla düzenlenen iki günlük eğitim seminerlerinin 67'ncisi Muğla'da yapılıyor. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan Engelsiz Türkiye Projesi'nin Muğla Toplantısı Üniversite Atatürk Kültür Merkezinde başladı. Yoğun katılım olan toplantıya Muğla Valisi Fatih Şahin, Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Alparslan, Milli Eğitim Şube Müdürü Faruk Çelebi, okul müdürleri, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı kurumların yetkilileri ile çalışanları, Milli Eğitim ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Son yıllarda çıkarılan kanunlarla özürlülere kamuda çok sayıda hakların tanındığını ifade eden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, ?Özürlülere yapılan çalışmalar onların hakkı olan çalışmalar. Sayın Başbakanımızın da bu konuda talimatları var. Bu tür toplantılarda özürlülerin haklarının ne olduğu konusunda bilgiler veriyoruz. Muğla proje kapsamında toplantı yaptığımız 67. ilimiz. Toplantımız iki gün sürüyor. İlk gün kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları ile bir araya geliyoruz. İkinci gün ise sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar gibi yönetime katkı sağlayan kişilerle bir araya gelip özürlülerin haklarını ve beklentilerini anlatıyoruz.? dedi.

Köksal, 2002 yılından bugüne kadar özürlüler için çok sayıda olumlu değişiklik yaşandığını dile getirerek, ?Özürlü aylığından 9 yıl önce 270 bin kişi faydalanırken, günümüzde bu maaştan yararlananların sayısı 2010 yılı Aralık ayı itibariyle 514 bine ulaştı. Özürlülere verilen maaş miktarı da kat kat arttırıldı." diye konuştu.

Özürlülere eğitim veren kuruluşlardan 270 bin 929 kişi yararlandığını ve bunlar için bu kurumlara 906 milyon lira ödeme yapıldığını kaydeden Köksay, "Özürlüler için evde bakım ve yardım desteği sağlanmaya başladı. Bu kapsamda 305 bin özürlü ayda 570 lira maaş alıyor. Bu konuda amaç özürlülerin sosyal tesisler yerine evlerinde bakılmalarıdır.? ifadelerini kullandı

Özürlüler konusunda en büyük sorunun ulaşılabilirlik olduğunu kaydeden Köksal, ?2005 yılında çıkan Özürlüler Kanunu kamu kurumları ve belediyeleri özürlüler için gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda 7 yıllık bir süre verdi. Bu süre 2011 yılı Temmuzu'nda doluyor. Bu süreden sonra kamu kurumlarında ve belediyelerde engelliler için gerekli düzenlemeyi yapmayan kurumları engelli vatandaşlarımız mahkemeye verebilecek. Bu konuda ne yazık ki özürlüler için yapılacak düzenleme çalışmalarında en büyük görev belediyelere düşmesine rağmen, belediyelerimiz yeterli çalışma yapmıyor.? şeklinde konuştu.

Seçimlerde özürlülerin rahatlıkla oy kullanabilmeleri için de bir takım düzenlemelere gidildiğini belirten Köksal, binaların giriş katlarının bu amaçla kullanılacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber