Yargıtay'da en yüksek oyu Hasan Erbil aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2011 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapısı değiştirilen ve yeni atanan 160 üye ile 387 üyeli hale gelen Yargıtay'da 1 Haziran'da başkanlık seçimi öncesinde bugün ilk kritik seçim yapılıyor. Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ilk turda Yargıtay 8. Daire Başkanı Hasan Erbil 283 oyla en yüksek oyu aldıGörev süresi 21 Mayıs'ta dolacak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yerine Başsavcılığa aday olan 5 isim belirlenecek. Emekliliğine 4 yıl kalan Yalçınkaya yeniden aday olmadı. Yalçınkaya'nın, 1 Haziran'da boşalacak Yargıtay Başkanlığı'na aday olması bekleniyor.

Dün mesai bitimine kadar Başsavcılık makamı için 4 aday çıktı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri Erdal Gökçen, Hakkı Manav, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Celal Altunkaynak ve Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil adaylıklarını bildirdi. En çok oyu alan 5 üyenin adı Köşk'e sunulacak. Gül, 15 gün içinde adaylardan birini 4 yıllığına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçecek. Yeni seçilecek başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa, 4 yıl görev yapacak.

283 oyla Hasan Erbil

Bugün yapılan ilk tur oylamada en yüksek oyu Hasan Erbil aldı.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞINA 5 ADAY

Görev süresi 21 Mayıs 2011'de sona erecek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulunda aday belirleme seçimi yapıldı.

Seçim sonucunda Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil 283, 6. Ceza Dairesi Başkanı Celal Altunkaynak 139, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Erdal Gökçen 130, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Hakkı Manav 126 ve 12. Hukuk Dairesi Üyesi Lütfi Tombaloğlu da 10 oy aldı.

Seçimde, 2 boş, bir de geçersiz oy çıktı.

Seçim sonucu, bugün Yargıtay Birinci Başkanlığınca sıralı liste halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak.

Cumhurbaşkanı Gül, 15 gün içinde gösterilen adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçecek.

Gül, sıralayama ve aldıkları oy miktarına bakmadan sunulan beş adaydan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçebiliyor.

Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl görev yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, 21 Mayıs 2007'de Başsavcılığa seçilmişti. Dört yıllık görev süresi dolan Yalçınkaya'nın yaş haddinden emekliye ayrılması için 4 yılı daha bulunuyor.


Çiçek'in müsteşar adayıydı

Başsavcılık için yargıda etkili konumlarda bulunmuş isimlerin yarışacak olması dikkat çekiyor. Adaylardan Hakkı Manav, Adalet Bakanlığı'nın Müsteşar yardımcılığı ve başmüfettişlik başta olmak üzere çeşitli kademelerinde uzun süre görev yapmıştı. Manav'ın ismi, Cemil Çiçek'in Adalet Bakanı olduğu dönemde bakanlık müsteşarlığı için geçmiş ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararnameyi imzalamadığı iddia edilmişti.

Susurluk'ta görev yapmıştı

Erdal Gökçen İstanbul DGM Başsavcısı olarak görev yapmıştı. 2000′de Yargıtay üyeliğine seçilen Gökçen, İstanbul'da görev yaptığı dönemde Susurluk soruşturmasının çeşitli aşamalarında da görev yapmıştı.

Eski HSYK Başkanvekili

Bir süre önce istifa eden Kadir Özbek'ten önce, HSYK'nın başkanvekilliğini yapan Altunkaynak, hükümet ile yargı arasında yaşanan krizlerde kilit rol oynamıştı. Çiçek'in Adalet Bakanı olduğu dönemde yaşanan atama krizinin taraflarından olan Altunkaynak, Van Savcısı Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç edildiği dönemde HSYK Başkanvekili idi.

Eski YSK üyesi

Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil ise Erzurum Başsavcılığı görevini yürütürken Yargıtay'a seçilmişti. Erbil, önceki seçim döneminde, Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliği yapmıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber