ALES'e de dava açılıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Nisan 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKADEMİK Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'nda (ALES) yaşanan kitapçık krizinin ardından ÖSYM 278 kişinin sınavını tekrarlama kararı alsa da ne mağdur adaylar ne de diğer adaylar ikna olmadı. Açıklanan kişiler arasında olup olmadığını bile bilmeyen mağdur adaylar hukuki yollara başvurma ve basın açıklaması hazırlığı yaparken, mağdur olmayan öğrenciler de "Adaletsizlik var" diyerek dava açmaya hazırlanıyor. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da böyle bir hakkın bulunduğunu dile getirdi.

Geçen Pazar günü gerçekleştirilen ALES'te 500 öğrencinin kitapçığında sorun çıkmasının ardından bunların içinden 278'inin sınavının tekrar edileceği kararı adayların tepkisini dindirmedi, aksine artırdı. Mağduriyeti yaşayan adaylar, "Aynı zorlukta veya kolaylıkta sınav sorularını neye göre belirleyecekler?", "Neden sadece 278 kişinin sınavı tekrarlanıyor?", "Standart sapma nasıl hesaplanacak?" gibi sorularına yanıt alamazken, ÖSYM'den de mağdur adaylara herhangi bir bilgi gelmediği öğrenildi.

'MAĞDUR SADECE 278 KİŞİ DEĞİL'

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta '2011 ALES İlkbahar Skandalı' adlı grupta bu sorulara yanıt aranmaya çalışılırken, grupta, mağdur öğrencilerin yanında, yaşananlardan rahatsız olan diğer adaylar da görüşlerini paylaştı. Bu görüşü savunanlar düşüncelerini şu şekilde ifade etti:

"Vakit kaybetmeden hukuksal yollara başvuralım. Herkes kendi ilindeki savcılığa gitsin. Mağdur olanlar sadece 278 kişi değil. Kitapçık mağduru olan diğer kişiler, olanlara şahitlik eden ama güya mağdur olmayan psikolojisi bozulan diğer insanlar, aynı dönemin ALES'inde iki ayrı gruba farklı sorularla sınav yapılması ve tabi standart sapma meselesi. Eşitlik ilkesine aykırı ve herkes açısından haksızlık oluşturacak bir sürü sebep var."

'HERHANGİ BİR BİLGİLENDİRME YOK'

Grubun kurucusu olan ve kitapçığı yanlış olduğu için sınavda sorun yaşayan Yasemin Erkan, yeterli katılım sağlanırsa bu konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenlemesi istediklerini belirtti. Erkan, şu ana kadar mağdur olan adaylardan hiçbirisinin 278 kişinin içinde yer alıp almadığını bilmediğini belirterek, "Bize herhangi bir bilgilendirme yok. 500 sorunlu kitapçıktan 278'inin sınavının tekrarlanacağı söyleniyor. Ancak ÖSYM'de mail adreslerimiz bulunmasına rağmen bize ulaşan olmuyor" diye konuştu.

BARO: SINAV YENİLENMELİ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, olayda kasıt olmasa bile ihmal bulunduğunu dile getirerek, "Genel olarak sınav yenilenmelidir. Kısmi sınav her şekilde suistimal tartışmasını gündeme getirir. Olumlu veya olumsuz bir ayrımcılık yapıldığını bilemem ama yenilenen ve yenilenmeyenler arasında tartışma yaratır. 278 adayın dışında kalanlar da "bu sorular olsa geçerdim' derse ne yapılacak?" diye konuştu.

ADLİ YARDIMDA BULUNABİLİRİZ

Her iki grup için de dava yolunun bulunduğunu ifade eden Pekdaş ayrıca, Baro'nun kanundan doğan yükümlülüğü gereği dava açmak isteyen ancak ekonomik olarak destek isteyen adayların Baro'nun 'Adli Yardım' hizmetinden yararlanabileceğini dile getirdi. Pekdaş, bu durumdaki kişilere talep etmeleri halinde avukat tayin ettiklerini belirterek, "Yanlış dava açarlarsa da varolan hakları kaybetme riski var. O yüzden öğrenciler hukuki bir çalışmayla adım atmalılar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber